Vi skapar framtiden

Vi skapar framtiden

I den gemensamma konstutställningen ”Vi skapar framtiden” får din kår en rolig möjlighet att tillsammans med kända konstnärer och illustratörer ställa ut era teckningar och målningar. Häng med på ett kul sätt att arbeta med de Globala målen och dessutom få möjlighet att samla in pengar till Världens Barn!

Konstutställningen består av sjutton konstverk – ett konstverk för var och ett av de globala målen. En nyhet för i år kommer vara att ni själva väljer fritt vilka mål ni vill tolka och vilka färdiga tolkningar ni vill använda. Samtliga 17 mål kommer nämligen också redan finnas tryckta och tolkade av både kända konstnärer och serietecknare, och medlemmar ur nykterhetsrörelsen. Exempel på konstnärer är Henrik Jonsson som bland annat illustrerat PAX-böckerna, barnboksillustratören Matilda Ruta och serietecknaren Sara Olausson.

I samband med deltagandet i projektet kan ni också ta intressemärket Hållbarhet.

 

Delta i konstutställningen! -Så går det till:  

Deltagande konstnärer

Henrik Jonsson
Illustratören och serietecknaren Henrik Jonsson är känd för sina illustrationer till PAX-böckerna. Han har också tecknat serier i serietidningarna Batman och Suicide Squad för amerikanska DC Comics. I Vi skapar framtiden har Henrik valt att tolka mål nummer 2: Hungrig.

Sara Olausson
Sara Olausson är serietecknare och illustratör och har till exempel gett ut serieversioner av Barbro Lindgrens Loranga, Mazarin och Dartanjang i tre delar. Hon har nominerats till Augustpriset för sin bok Jordgubbsbarnen. I Vi skapar framtiden har Sara valt att tolka mål nummer 3: Mår bra.

Henri Gylander
Serieskaparen, illustratören och pedagogen Henri Gylander har publicerat serier i bland annat Galago, Sydsvenskan och DN och har även samarbetat regelbundet med Kamratposten som illustratör. I Vi skapar framtiden har Henrik valt att tolka mål nummer 4: Jag kan!

Lotta Sjöberg
Illustratören och serietecknaren Lotta Sjöberg har illustrerat åt flera stora förlag och organisationer, samt åt tidningar som Svenska Dagbladet, Vi föräldrar och Må bra. Dessutom har ett av hennes broderier blivit frimärke! I Vi skapar framtiden har Lotta valt att tolka mål nummer 6: Vatten.

Johan Wanloo
Johan Wanloo är serietecknare som regelbundet publiceras i Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter och serietidningar som Galago och Herman Hedning. Han har bland annat tecknat Kapten Klara och serieversionen av Doktor Mugg. I Vi skapar framtiden har Johan valt att tolka mål nummer 9: Uppfinn framtiden.

Ulrika Linder
Ulrika Linder är konstnär och arbetar på återvinningscentraler. Hon har gett ut serieboken Återvinningscentralen på Galago förlag och på sitt instagramkonto Diskbänkstecknaren tecknar hon ögonblicksbilder från ett kaosartat liv. I Vi skapar framtiden har Ulrika valt att tolka mål nummer 11: Staden.

Fabian Göranson
Fabian Göranson är en serieskapare och illustratör som bland annat gett ut en serieversion av August Strindbergs inferno. Under 2021 kommer hans barnböcker  i bokserien Hokus pokus. Fabian är engagerad inom klimatpolitik och i Vi skapar framtiden har han valt att tolka mål nummer 12: Kom och köp!

Matilda Ruta
Bilderbokskonstnären och illustratören Matilda Ruta innehar stol nummer fem i Svenska barnboksakademin. Hon har bland annat skapat barnböckerna om Ninna, och nominerats både till Augustpriset och Elsa Beskow-plaketten. I Vi skapar framtiden har Matilda valt att tolka mål nummer 14: Under ytan.

Kolbeinn Karlsson
Kolbeinn Karlsson är serieskaparen som tecknat serier för bland annat Galago och Hjälp!. Han har gett ut boken Trollkungen och hans konst har prytt Fridhemsplans tunnelbanestation i Stockholm. I Vi skapar framtiden har han valt att tolka mål nummer 15: Vår planet.

Expandera

Konstutställningen består av sjutton konstverk – ett konstverk för var och ett av de Globala målen. Samtliga av konstverken finns också redan målade av kända och okända konstnärer, serietecknare och medlemmar ur nykterhetsrörelsen. Så ni kan välja helt fritt vilka ni vill tolka själva och vilka färdiga konstverk ni vill använda. Med de samtliga sjutton konstverk ordnar ni sedan en utställning i er scoutlokal. Dit ni kan bjuda in föräldrar, syskon och andra intresserade.

Självklart är det gratis för din förening att delta! Materialet är framme hos kåren senast den 10 juni, så ni själva lättare ska kunna styra när det passar er verksamhet bäst att jobba med detta. På sommarlägret eller under terminsverksamheten. Ett tips är att arbeta  med att skapa era egna konstverk under september månad, för att sedan genomföra utställningen under Världens Barns kampanjveckor i månadsskiftet september/oktober. Utställningen innebär en bra möjlighet att sälja era egna konstverk, ha fikaservering och annan insamling till Världens Barn. Men det är helt fritt att själva

Detta får ni när ni anmäler att ni vill vara med: 

  • En handledning med tips på hur ni arbetar med Globala målen och skapandet av konstverken.
  • 17 konstplanscher med de tryckta färdiga Globala målen-konstverken på.
  • Tomma konstplanscher där ni själva skapar era konstverk för de övriga Globala målen.
  • Ett paket med blandat konstnärsmaterial som är bra att ha i skapandet.
  • Informationsskyltar om alla Globala mål och annat material att använda vid utställningen.

Hör av er till emilia.sandgren@nsf.scout.se om ni vill göra en sen anmälan och få möjlighet att få materialet utskickat till din kår!

 

”Vi skapar framtiden” är ett samarbete mellan Junis, Ungdomens Nykterhetsförbund, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, IOGT-NTO, Våra gårdar och studieförbundet NBV. Vår vision är att tillsammans öka kunskapen om de Globala målen, både hos oss själva i föreningarna och hos allmänheten. Det gör vi genom att arbeta med skapandet av utställningen och genom att bjuda in till våra lokaler där vi visar upp vår konst. Arbeta gärna tillsammans med de övriga förbunden om ni delar lokaler på er ort! 

Projektet finansieras av ForumCiv och har som syfte att öka kunskapen om de Globala målen. Efter utställningen gör du och barnen i din Junis-förening en enkel utvärdering av projektet.

 

Läs mer om de globala målen

1. Fattig 

Att vara fattig är inte bara att sakna pengar. Det kan också vara att inte få gå i skolan, få ett jobb eller att få säga eller tycka vad man vill. Omkring 1,3 miljarder människor i världen är fattiga.

Ungefär hälften av dem är barn. Fattigdomen minskar i världen, tack vare att fler människor får tillgång till vård, utbildning, rent vatten och får en rättvis lön för sitt arbete.

2. Hungrig 
Hunger är det som flest människor i världen dör av. Idag lever ungefär 821 miljoner människor i hunger. Brist på mat är en katastrof, både för den som drabbas av det och för samhällets möjlighet att utvecklas. Det som kan lösa bristen på mat är framförallt ett hållbart jordbruk och en rättvisare fördelning av den mat som finns.

3. Må bra 
Att må bra och ha en god hälsa är viktigt. Hur man mår påverkas av flera saker, till exempel ekonomin och hur samhället man växer upp i är. Även klimatet spelar roll. För att förbättra hälsan behöver man se till att jobba med alla de tre sakerna. Människors hälsa blir bättre och bättre i hela världen. Det beror bland annat på att fler får tillgång till bra vård.

4. Jag kan! 
Att få utbildning är en mänsklig rättighet, men trots det kan ungefär 774 miljoner människor i världen inte läsa. De flesta är kvinnor. Att så många saknar utbildning är ett stort problem eftersom det är en av de viktigaste grunderna för både hälsa, jämställdhet och möjligheten att vara med och jobba för ett hållbart samhälle.

5. Jämställdhet 
Jämställdhet och rättvisa mellan män och kvinnor leder till ett bättre fungerande samhälle. Våld mot kvinnor och diskriminering är både dåligt för den som drabbas och för utvecklingen i världen. Man behöver jobba för att kvinnor och män ska ha lika rättigheter inom både politik och ekonomi och för att de ska ses som lika mycket värda.

6. Vatten  
Vatten är livsviktigt för allt som lever på jorden. Brist på vatten kan leda till bråk, både i och mellan länder, men tillgång till vatten kan göra att länder samarbetar bättre och att möjligheten till fred ökar. En av tre personer i världen lever i en ohälsosam miljö. De har till exempel inte tillgång till toaletter eller rent vatten att tvätta sig med.

7. Energi 
Hur vi tillverkar och använder energi och bränslen påverkar både klimatförändringar och fattigdom i världen. Många människor har inte tillgång till el, men när behovet ökar behöver vi hitta sätt att producera el och värme på ett sätt som jorden klarar av. Då kan vi minska våra utsläpp och se till att fler får tillgång till el och energi utan att vi skadar planeten.

8. Schysst jobb 
Hälften av alla människor som jobbar har en osäker anställning. Det kan handla om att de får för lite i lön eller inte får några pengar om de blir sjuka och inte kan jobba. Att arbetena är trygga, och ger människor tillräckligt med lön och rättigheter på arbetsplatsen är viktigt för alla i samhället. Vi ska göra allt för att stoppa barnarbete, människohandel och modernt slaveri.

9. Uppfinn framtiden
Att uppfinna nya saker där man använder sig av ny teknik är ett sätt att lösa de problem som vi människor och vår planet står inför. På det sättet kan man skapa nya, mer miljövänliga, produkter. Att utveckla ny teknik skapar fler jobb, vilket behövs. Ett annat sätt att arbeta för en hållbar framtid är att investera pengar i bra industrier och forskning kring miljöfrågor.

10. Rättvist 
Att fördela resurser och makt jämt i världen är viktigt för ett hållbart samhälle. Ingen ska lämnas utanför i utvecklingen. Jämlikhet innebär att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter, oavsett varifrån man kommer, vilken religion man har, hur gammal man är eller om man ser sig som kille eller tjej. Jämlikhet minskar risken för konflikter i världen.

11. Staden 
Över hälften av världens befolkning bor i städer och antalet bara ökar. Växande städer kan vara bra för ekonomin, men det kan också leda till påfrestningar på ekosystemet. När städer växer är det viktigt att tänka på miljön när man bygger nya hus och planerar för att staden ska fungera. Till exempel måste teknik, transporter och återvinning fungera när man blir fler.

12. Kom och köp! 
Visste du att en tredjedel av den mat som produceras slängs? Att människan köper och konsumerar för mycket är ett stort problem. För att klimatet, miljön och vi människor ska må bra måste vi både ändra på hur mycket vi konsumerar och på vilket sätt vi tillverkar saker. Just nu använder vi mer resurser än vår planet klarar av.

13. Klimatprotest 
Klimatförändringar är ett stort hot mot hela vår planet. När våra utsläpp fortsätter att öka, så ökar också temperaturen på jorden. Det påverkar både tillgången på vatten och möjligheten att odla mat och leder till att haven försuras och risken för naturkatastrofer ökar. Genom att utbilda människor och hitta nya miljösmarta lösningar kan vi minska klimatförändringarna.

14. Under ytan
Det är tack vare världens hav som vi människor kan bo på jorden. Hur vi tar hand om haven påverkar både klimatförändringar och människans överlevnad. Några av de problem som drabbar våra hav är gifter, föroreningar, försurning och att vi fiskar för mycket. Varje år hamnar åtta miljoner ton plast i haven. Vi har alltid behövt haven. Nu behöver haven oss.

15. Vår planet 
I våra skogar, våtmarker, torrmarker och berg lever miljontals olika djurarter. Vår miljö är också viktig för vårt behov av mat, energi, vatten och material för att tillverka saker. Dessutom renar våra omgivningar både luft och vatten. När vi förstör, till exempel genom utsläpp eller genom att hugga ner skog, hotar det både djurens och vår överlevnad.

16. Fred
Fred gör det möjligt för länder och samhällen att utvecklas. Om det pågår krig innebär det inte bara lidande för människorna – det är också dåligt både för landets ekonomi och för miljön. Där det är krig är det svårare för folket att ta sig ur fattigdom. Om alla är lika inför lagen och har lika rättigheter så ökar chansen till fred i samhället.

17. Tillsammans 
Världen är mer sammankopplad än någonsin och för att de Globala målen ska bli verklighet måste alla samarbeta. Inget land eller grupp får lämnas utanför. Att dela med sig av kunskap, teknik och pengar är viktigt, precis som att hjälpas åt vid kriser och katastrofer. För att genomföra de sjutton Globala målen krävs en global solidaritet – att vi tar hand om varandra.

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

    @nykterscout

    Kalender

    Jun
    29

    Explorer Belt Tjeckien 2024

    Tjeckien
    Visa alla datum

    Explorer Belt Tjeckien 2024

    Jun
    25
     
    Jun
    26
     
    Jun
    27
     
    Jun
    28
     
    Jun
    29
     
    Jun
    30
     
    Jul
    1
     
    Jul
    2
     
    Jul
    3
     
    Jul
    4
     
    Jul
    5
     
    Jul
    6
     
    Jul
    7
     
    Jul
    8
     
    Jul
    9
     
    Jul
    10
     
    Jul
    11
     
    Jul
    12
     
    Jul
    13
     
    Jul
    14
     
    Jul
    15
     
    Jul
    16
     
    Jun
    29

    Explorer Belt Italien 2024

    Italien
    Visa alla datum

    Explorer Belt Italien 2024

    Jun
    16
     
    Jun
    17
     
    Jun
    18
     
    Jun
    19
     
    Jun
    20
     
    Jun
    21
     
    Jun
    22
     
    Jun
    23
     
    Jun
    24
     
    Jun
    25
     
    Jun
    26
     
    Jun
    27
     
    Jun
    28
     
    Jun
    29
     
    Jun
    30
     
    Jul
    1
     
    Jul
    2
     
    Jul
    3
     
    Jul
    4
     
    Jul
    5
     
    Jul
    6
     
    Jul
    7
     
    Jun
    29

    Blå Hajken Vikväringarna 2024

    Tanumshede, Sverige
    Visa alla datum

    Blå Hajken Vikväringarna 2024

    Jun
    25
     
    Jun
    26
     
    Jun
    27
     
    Jun
    28
     
    Jun
    29
     
    Jun
    30
     
    Jul
    1
     
    Jul
    2
     
    Jul
    3
     
    Jun
    29

    Leda patrull Solvarg 2024

    Kungshols kurs- och lägergård
    Visa alla datum

    Leda patrull Solvarg 2024

    Jun
    26
     
    Jun
    27
     
    Jun
    28
     
    Jun
    29
     
    Jun
    30
     
    Jul
    1
     
    Jul
    2
     
    Jul
    3
     
    Jul
    4
     
    Jul
    1

    SKA’RU ME NÖRR?!

    Sundsvall, Indalsälven
    Visa alla datum

    SKA’RU ME NÖRR?!

    Jul
    1
     
    Jul
    1
     
    Jul
    2
     
    Jul
    3
     
    Jul
    4
     
    Webshop

    Välkommen till vår webshop!

    Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

    Scoutlagen

    1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
    2. En scout är ärlig och pålitlig.
    3. En scout är vänlig och hjälpsam.
    4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
    5. En scout möter svårigheter med gott humör.
    6. En scout lär känna och vårdar naturen.
    7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
    LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
    Vill du bli medlem?
    Ja!