Diskussion om framtidens nykterhetsrörelse

På denna sida samlar vi kontinuerligt aktuell information om processen kring framtidens nykterhetsrörelse. Du hittar den senaste informationen överst på sidan.

2024-05-04

Rörelsegemensamt material

2024-05-02

Hur vill du bygga demokrati i nya organisationen – tyck till!

2024-04-18

Många fördelar med en gemensam organisation

2024-04-11

Frågor och svar från dialogmötet den 10 april 

Den inplanerade kårordförandeträffen den 10 april ersättes av ett dialogmöte med
information om läget i utredningen om den nya nykterhetsrörelsen och i utredningen angående samverkan med Scouterna. Nedan listar vi frågor som kom upp.

Vad händer med stiftelserna?

Stiftelsens är egna juridiska enheter, så de ingår inte i utredningen. 

Vad händer med distrikten? Vad händer med kårerna?

Detta kommer att diskuteras först i nästa fas av utredningen, så just nu påverkas de inte alls.

Varför är allt så luddigt? Varför händer ingenting?

Det pågår ett intensivt arbete och det händer massor. Än så länge jobbar projektet förutsättningslöst utifrån de beslut som fattats av riksstyrelsen och samtliga förbundsstyrelser.

Huvudinriktningen är att skapa två organisationer. Hur de konkret ska utformas beslutas gemensamt av  förbundsstyrelserna i maj. Då beslutas också om huvuddragen för viktiga beståndsdelar som till exempel ungas inflytande och gemensamma stadgar.

Projektet följer tidplanen och träffar regelbundet styrgruppen (dvs samtliga generalsekreterare) för avstämningar. Förbundsstyrelserna ses för ännu ett gemensamt möte i maj innan förslaget går på remiss i höst.

Vad håller ni i förbundsstyrelsen på med? Lyfter ni det som är viktigt för NSF? Vilka frågor driver förbundsstyrelsen i den gemensamma utredningen?

Självklart lyfter vi de frågor som är viktiga för NSF! Det är därför vi har valt att delta i processen. Vi  värnar om vår kultur, våra relationer, arrangemang och anläggningar och vill säkerställa att våra perspektiv och synpunkter tas tillvara!

Varför har vi inte kommit någonvart?

Vi har kommit långt, men sådana här processer tar tid. Detta är ett gemensamt projekt inom hela IOGT-NTO-rörelsen, vilket innebär att fyra förbund ska komma överens om en gemensam väg framåt. Det ska inte hastas igenom, för vi vill att det ska bli så bra som möjligt. 

Än så länge följer projektet projektplanen och i höst kommer förslaget på remiss. Projektet arbetar genom sin styrgrupp och förbundsstyrelser, samt arbetsgrupperna för ekonomi, fastigheter, stadgar, ungas inflytande och nya former för demokrati.

Varför kommer det ingen tydlig problemformulering där det sedan kommer motiveringar/förslag som försöker lösa problemen?

Problemformuleringen är väldigt tydlig: vi står i för en ny verklighet med minskande medlemsantal och därmed minskade resurser, en ökad konkurrens om utrymme att synas och kunna påverka. Tillsammans blir vi starkare och kan nyttja resurserna på ett bättre sätt. Exakt hur det ska ske, håller projektet som bäst på att försöka hitta svar på. 

Alla fyra förbund har beskrivit sina skäl för att göra detta. NSF har formulerat det så här:

Förbundsstyrelsen ser att vi tillsammans som förbund behöver enas kring att det  finns utmaningar som vi behöver ta tag i. Även om vi idag inte är överens om vilken som är den rätta vägen, så behöver vi hitta långsiktiga lösningar och där tror vi att en lösning kan vara att göra det i samråd med de andra förbunden i rörelsen. 

Genom att vara med och utforska är vi med och skapar en möjlig långsiktig lösning på de utmaningar som finns. Samtidigt som vi som förbund faktiskt enas kring de utmaningar som vi står inför. Vad sedan denna utredning mynnar ut i, är ett senare beslut och den stänger på inga vis några vägar för oss i detta skede.

Är förbundsstyrelsen och utredningen medvetna om att ett beslut som skulle förändra NSF som organisation behöver tas på ett extrainsatt FM och ett ordinarie FM?

Självklart har vi koll på det! Både förbundsstyrelsen och projektet är väl medvetna om detta.

Vad kommer att hända på förbundsrådet och går det att vara med digitalt?

På förbundsrådet får du ta del av, diskutera och påverka vad som händer i förbundet nu och framåt tillsammans med ombuden från kårer och distrikt. Årets förbundsråd kommer att bestå av 8 olika diskussionsgrupper där alla deltagare kommer få möjlighet att delta. Det blir följande ämnen:

  • Utredningen om ny nykterhetsrörelse
  • Den egna utredningen om samverkan med Scouterna
  • Internationella utblickar
  • Ideella och personalen -aktuella projekt och arbetssätt
  • Rapport från gruppen som utvärderar arbetsplansarbetet
  • ”Landet Ingenstans”
  • Ekonomiskt ramverk
  • Framtid – arbetsplanen 24-25

Det går inte att vara med digitalt för den typen av workshops och diskussioner vi har kommer vara svåra att köra i en hybridvariant. Förbundsstyrelsen kallar därför också till ett dialogmöte den 13 maj där det kommer en sammanfattning från förbundsrådet och är en möjlighet för de medlemmar som inte var med på plats att medverka digitalt och göra sina röster hörda.

Här du se en inspelad version av det som presenterades under möte.

2024-04-11

Demokratiskt ramverk för nya nykterhetsrörelsen

2024-04-05

”Det viktigaste är att vi kommer dit vi ska”

2024-03-28

Konkreta förslag från arbetsgruppen för ungas inflytande

2024-03-21

”Nu har vi chansen att skapa något nytt”

2024-03-18

Nya Nykterhetsrörelsen – hur långt har vi kommit?

Bakgrund

I slutet av 2023 startade den rörelsegemensamma utredningen Nya Nykterhetsrörelsen upp Fas 2. I och med det publicerades projektets gemensamma hemsida som innehåller mer detaljerad information om arbetet. I januari träffades samtliga förbundsstyrelser för att diskutera förväntningar och tidsplan. I februari startades fem arbetsgrupper bestående av sakkunniga medlemmar från de olika förbunden som fick i uppdrag att ta fram underlag gällande olika områden.

I takt med att utredningen fortlöpt har huvudalternativet kommit att bli att titta på en lösning med två olika förbund. Det görs mot bakgrund av att kunna säkerställa möjligheten att söka bidrag för barn- och ungdomsverksamhet hos MUCF. Hur dessa organisationer kan komma att se ut och samverka är fortfarande oklart.

– Utredningen och diskussionerna har gått framåt sedan i höstas. Även om mycket är oklart just nu, så är vi trygga med att det inte dras några förhastade slutsatser utan att alla alternativ övervägs noga. Vi verkar alla vara beredda att backa om det visar sig att den väg vi tagit inte är framkomlig. På så sätt tror jag att vi kommer kunna hitta en lösning som passar alla förbund, säger Anders Ödman, NSF:s förbundsordförande.  

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds egen utredning

I enlighet med förbundsmötets beslut har Nykterhetsrörelsens Scoutförbund inlett arbetet med en egen parallell utredning. Den utredningsgrupp som tillsats har fått i uppdrag att föra samtal avseende NSF:s framtida anslutningsform med Scouterna samt med Nya Nykterhetsrörelsen och att utreda möjligheten för att NSF med sina ingående kårer får utgöra en form av intresseorganisation inom Scouterna.

– Vi ser fram emot det som den egna utredningen kommer att komma fram till. En referensgrupp är på väg att tillsättas och kommer att ta sig an de frågeställningar som uppkommer. Viktigt att poängtera är att även om de två utredningarna görs parallellt och rygg mot rygg så kommer de inte att kunna hålla jämn takt. Det innebär att den egna utredningen kommer att löpa på långsammare, beroende på vart i processen den rörelsegemensamma utredningen befinner sig, säger Anders.

Referensgruppen kommer bland annat att diskutera NSF:s kärnvärden för att sedan kunna lyfta in det i den rörelsegemensamma diskussionen. I diskussioner som förts med Scouterna, både på ordförande- och tjänstemannanivå, är Scouterna tydliga med att de kommer att stötta NSF i att fortsätta vara scouter!

– Oavsett vilket alternativ vi kollar på kommer det att innebära utmaningar och förändringar för NSF. NSF:s huvudfokus är fortfarande på att skapa så bra verksamhet som möjligt för våra nyktra scouter, det vill säga våra scoutkårer, och bibehålla vår scoutkultur. Att hålla ett intakt nätverk över hela Sverige är det som gör NSF starka och det som är roligt och värdefullt med att vara NSF-scout! Säger Anders.

Informationsflöde

Att informationsflödet gällande utredningen varit mindre än många önskat har främst med den korta tid projektet varit igång att göra. Det officiella beslutet som gav utredningen grönt ljus att sätta igång togs på NSF:s förbundsmöte i höstas. Det första styrgruppsmötet var i början av december och det dröjde egentligen till efter jul och nyårshelgerna innan arbetet drog igång på riktigt. Att så många ska involveras och att så mycket information ska processas, ses över och diskuteras gör att det finns begränsningar i hur snabbt den rör sig framåt.

– Flera uttrycker frustration över att informationen har varit knapphändig. Det är helt enkelt så att det inte finns så mycket att berätta ännu. På de regelbundna kårordförandeträffarna berättar vi alltid om det aktuella läget och framöver kommer vi också att lägga informationen på vår hemsida. Händer något väsentligt skickar vi ut det. Nästa stora hållpunkt är vårt förbundsråd i maj, då kommer att diskutera förslagen så långt de är komna vid detta tillfälle, avslutar Anders Ödman.

För att följa den rörelsegemensamma rapporteringen kan du besöka nyanykterhetsrorelsen.se

2024-03-14

En identitet – oavsett organisationsform 

2024-04-12

Hanterbara ekonomiska förluster med två organisationer

2024-04-08

Fyra organisationer blir två – förmodligen

2024-02-06

Nu startar projektet fem arbetsgrupper!

2024-01-23

Uppstart med förbundsstyrelserna

2024-01-22

Rörelsegemensam FS-träff gällande fas 2

Under lördagen den 20 januari träffades förbundsstyrelserna för NSF, UNF, JUNIS och IOGT-NTO tillsammans med Generalsekreterare och Anna Bergkvist, projektledare för FAS 2.

Under dagen pratades det om förväntningar på styrgrupp och projektgruppen, vad som förväntas av respektive förbundsstyrelse och ett förlag på hur tidsplanen framöver ska se ut.

Det var väldigt bra diskussioner under dagen och även om det inte finns några tydliga riktningar eller förslag ännu så är det tydligt att allas mål är att få fram bästa möjliga förslag för alla organisationer. Nästa steg i projektet är att involvera rörelsens medlemmar i diverse arbetsgrupper och på medlemsmöten med teman under våren. Information om tidsplan och medlemsmöten kommer inom kort.

Du kan följa projektet och dess olika faser på nyanykterhetsrorelsen.se

2023-12-20

Nu startar Fas 2!

2023-10-30

NSF säger ja till förslaget om organisationsöversyn

Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, säger ja till en gemensam organisationsöversyn av IOGT-NTO-rörelsen. Beslutet fattades i samband med förbundsmötet den 28-29 oktober, och innebär att samtliga organisationer i rörelsen nu står bakom beslutet att se över hur vi bäst organiserar oss framöver.

Helgens beslut ger klartecken att gå vidare med det projekt som under våren har sett över förutsättningarna och tagit fram direktiv för en översyn.

– Vi vill sondera terrängen och tror att vi har en del att bidra med i en översyn, säger Anders Ödman, förbundsordförande NSF

De tre förbund som redan innan sagt ja; Junis, IOGT-NTO och UNF, välkomnar beslutet:

– Vi är mycket glada att alla fyra förbund nu gör gemensam sak och formar framtiden tillsammans, säger Mona Örjes, ordförande Junis.

Än så länge är det bara själva utredningen som är beslutad. Den kommer under 2024 med förslag på hur framtidens IOGT-NTO-rörelse bör se ut.

– Nu ser vi fram emot att arbeta gemensamt för att ta fram ett riktigt bra förslag som passar oss alla, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande IOGT-NTO.

Jane Segerblom, ordförande för UNF, håller med:

– Vi har mycket att lära av varandra, och vill givetvis ta med oss det bästa från alla fyra organisationer in i processen att utreda hur framtidens organisationsform ska se ut.

Tillsammans har de fyra organisationerna 35 000 medlemmar som kan bidra till en starkare nykterhetsrörelse och en tydligare röst för demokrati, solidaritet och nykterhet i samhället. Ambitionen är att skapa en organisationsform som bättre kan hantera omvärldens förändringar, och som kan lägga mer tid och resurser på själva verksamheten.

Fotnot:

Det var i januari 2023 som idén om en översyn väcktes av de fyra förbundsstyrelserna. Med större konkurrens om medlemmar och utrymmet i samhällsdebatten, tänkte man att en samlad nykterhetsrörelse skulle kunna få bättre genomslag.

I maj ställde sig samtliga förbundsstyrelser bakom förslaget, och nu har också samtliga kongresser och förbundsmötet sagt ja till en gemensam organisationsöversyn.

2023-10-30

NSF går med i rörelsegemensam utredning om organisering

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds årsmöte (FM) beslutade under lördagen att säga ja till att vara en del av den utredning som nu omfattar hela IOGT-NTO-rörelsen. Beslutet har föregåtts av många diskussioner i olika former och förbundsstyrelsen fick med sig flera medskick att ta med in i utredningen.

– Oavsett vad utredningen i slutändan landar i känns det glädjande att vi valt att gå med. NSF:s mål är att ge nykter scouting så bra förutsättningar som möjligt, säger Anders Ödman, förbundsordförande.

I januari 2023 började IOGT-NTO-rörelsens förbundsstyrelser att på allvar diskutera rörelsens framtid. I en värld som snabbt förändras har samtliga förbund stött på utmaningar som till exempel medlemstapp och sämre ekonomiska förutsättningar. Man kom fram till att rörelsen behöver agera omedelbart och påbörjade dialogträffar med medlemmar från alla förbund.

Att NSF står på två ben, ett i nykterhetsrörelsen och ett i Scouterna, är av stor betydelse för förbundet. Att förändringar i omvärlden påverkar förbundets utveckling har varit självklart, men vilken strategi som NSF ska ta för att bemöta de har inte varit skriven i sten. Nu utforskar NSF hur man kan fortsätta verksamheten som nyktra scouter.

– Det har såklart hörts röster som oroat sig för vår framtid som scouter om vi väljer att arbeta närmre ihop med organisationer som inte bygger sin verksamhet på scouting. Vi ska fortsätta att vara scouter, det är det inga tvivel om säger Anders Ödman. Nu behöver vi inom IOGT-NTO-rörelsen hjälpas åt att titta på hur vi formar framtidens nykterhetsrörelse.

2023-09-05

Inbjudan till samtal kring process och förbundsstyrelsens förslag till förbundsmötet kring en rörelsegemensam utredning

Förbundsstyrelsen har tidigare informerat om att FS kommer kalla till öppna diskussions och samtalsmöten. Mötenas upplägg kommer i stort att vara en kort återblick på vad som är sagt och gjort, för att därefter öppna upp för frågor och sedermera diskussion. Mötena kommer att ledas av någon ur förbundsstyrelsen.

Mötena kommer att hållas via teams och länk kommer att hittas via förbundets hemsida.

Datum och länkar till de digitala träffarna:

2023-08-24

Lägesuppdatering från förbundsstyrelsen gällande utredning av en ny organisationsform i nykterhetsrörelsen 

I början av juli genomförde IOGT-NTO, UNF och Junis sina kongresser i Uppsala. NSF var representerat under den fysiska kongressen i Uppsala och gästade med en monter, minglade och bevakade respektive kongress beslut i det rörelsegemensamma förslaget om att inleda en utredning om en ny organisationsform.  

Anders som representerade NSF:s förbundsstyrelse, hälsade från förbundet och gav i samband med det vår syn på förslaget. På IOGT-NTO:s kongress blev det också tillfälle till ett särskilt inlägg vid inledningen av debatten. Anders framhöll (som tidigare) att vi ser det som en ”ny nykterhetsrörelse” och att en ny form av organisation inte räcker för att lösa de problem som ligger framför. Att det går utmärkt att vara 100% scout och 100% nykter, och att det är något som vi inte vill äventyra. Vi blev väldigt väl emottagna och fick många glada tillrop.  

De tre förbunden beslöt under kongresserna att godkänna det framlagda förslaget om att tillsätta en utredning av en ny organisationsform med stor majoritet (men inte enhälligt). En utredning kommer därför att inledas efter Riksstyrelsens möte i november. Efter att vi har fattat vårt beslut i frågan under FM i oktober.  

Vad händer nu?  

Vi i förbundsstyrelsen ser ett uppenbart behov av att ge tillfällen till frågor och samtal kring processen med en utredning av en ny nykterhetsrörelse. Vi kommer därför att bjuda in till digitala möten i september och ev. in i oktober för att ge alla tillfälle att ställa de frågor man önskar. Datum kommer inom kort att annonseras på hemsidan och i nyhetsbrev. 

I projektet händer inte så mycket nu innan Riksstyrelsens beslut i november. Förberedelser för utredningen kommer att äga rum för att kunna starta omedelbart efter beslut. Detta är en del av den process som pågått under året. Ett exempel är att inventera vilka områden som behöver utredas, i vilken mån och att prioritera dessa. Ett annat är att resurssätta projektet.  

NSF:s beslut

Det har blivit uppenbart att oavsett viket beslut vi tar på FM om att delta i utredningen, så förändras vår verklighet på ett sätt som gör att vi sannolikt behöver utreda vår egen framtid  i ett eget projekt. Omfattningen av vår egen utredning beror på om vi går med i den gemensamma utredningen och vad som ryms inom denna. Det är självklart att, då vi är en del av IOGT-NTO-rörelsen, en utredning om en ny organisationsform ska peka ut det för våra kårer och medlemmar mest gynnsamma utfallet som även gagnar en framtida nykterhetsrörelse. Hur denna framtid kan se ut har vi nu ingen aning om (även om det går bra att gissa!).  

Förbundsstyrelsen anser det självklart att i denna utredning (vår egen och gemensam i IOGT-NTO rörelsen) ge stort inflytande från kårer och medlemmar via t ex olika referensgrupper, förbundsråd och andra sammanhang. Det är också värt att påminna om att besluten om vår framtid är helt och hållet våra egna.  

Har du frågor eller tankar om den kommande processen fram till förbundsmötet är du välkommen att höra av dig till Anders Ödman i förbundsstyrelsen. 

Allt gott
Förbundsstyrelsen

2023-07-03

Rapport från UNF:s IOGT-NTO:s och Junis kongresser

Jag reser just hemåt från kongresserna för tre av förbunden i IOGT-NTO rörelsen. Tillsammans med NSF:s kommunikatör Emilia S och generalsekreterare Sandra K, har vi synts, minglat, pratat och framförallt lyssnat in hur Junis, IOGT-NTO och UNF hanterat frågan om förslag till utredning. Samtliga förbund biföll förslaget med stor majoritet men med flera medskick till den kommande processen.

Ur ett förbundsstyrelse-perspektiv är det mycket intressant att de tre förbunden hanterade och genomförde sina diskussioner på olika sätt. Detta är dokumenterat och något vi behöver samtala kring inför vårt eget förbundsmöte i höst.

Vi lyssnade in hur argumentationen löd, både förbundens interna diskussioner och de framträdanden och hälsningar som framfördes på varandras kongresser. Reflektionen från min sida är att UNF och Junis har likartade frågor och farhågor som NSF, samt ser möjligheterna på ett sätt som liknar vårt till viss del. Värnandet om den egna identiteten och sin verksamhet, vikten av att se till barn och ungas demokratiska skolning och oron av att inte veta vad utredningen kommer att visa. Men också en stark tro på att förbunden behöver göra en förändring för att möta framtidens förutsättningar, en vilja att utforska detta tillsammans med alla förbund för att komma närmare varandra och att ha en tilltro till utredningen och understryka att det just är en utredning som vi ska ta ställning till nu. När utredningen är färdig, då tar vi beslut om vart vi vill gå. Jag upplever att IOGT-NTO förbundet är svårare att avläsa då deras diskussioner inte var lika djuplodade som UNF och Junis. Även detta är förstås något att ta med sig.

Något som också var gemensamt för alla tre kongresserna, utöver utredningsfrågan var hur organisationerna lägger budget framöver när utfallet av överskottet från miljonlotteriet minskar i snabbare takt.

Vi behöver nu använda den tid som finns fram till förbundsmötet till att förbereda oss på olika sätt för att ta ett så välgrundat beslut som möjligt. Det är av stor vikt att alla våra medlemmar har klart för sig vad förslaget handlar om, vilka alternativ vi har samt deras respektive följder.

Scouthälsningar

// Anders Ödman, Förbundsstyrelsen

2023-07-03

Ja från IOGT-NTO, Junis och UNF:s kongresser till förslaget om organisationsöversyn

Tre av fyra nykterhetsförbund har sagt ja till en översyn av organisationen. IOGT-NTO:s, Junis och UNF:s kongresser vill gå vidare med ett projekt för att se över hur man bäst organiserar nykterhetsrörelsen framöver. NSF:s beslut kommer i samband med deras förbundsmöte i slutet av oktober.

Det första steget mot en starkare och modernare nykterhetsrörelse är taget. I helgen beslutade tre av fyra förbund att de vill gå vidare med en översyn. Det innebär att det finns förutsättningar för att inleda fas två i det projekt som under våren har fokuserat på att inventera förutsättningarna och ta fram direktiv för en sådan översyn.

  • Det är givetvis glädjande att vi nu har kommit så här långt i processen och att förbunden ställer sig positiva, säger Mona Örjes, ordförande Junis.

Omvärlden förändras och kommer att påverka rörelsen på ett eller annat sätt. Genom att agera snabbt, finns större möjlighet att styra på vilket sätt. Förhoppningen är en starkare nykterhetsrörelse, som kan lägga mer tid och resurser på själva verksamheten.

  • Tillsammans har vi 35 000 medlemmar och kan vara en stark röst för nykterheten i samhället. Nu går vi vidare och ser hur vi gör detta på bästa sätt, säger Lucas Nilsson, ordförande IOGT-NTO.
  • Skönt att förslaget fick en så stor majoritet från de tre förbunden som nu fattat beslut, det bådar gott. Intressant också att de tre kongresserna hanterade frågan med hjälp av olika mötesformer. Något vi tar med oss till vårt förbundsmöte i höst, säger Anders Ödman, ledamot i NSF:s förbundsstyrelse och gäst på de tre förbundens kongresser.

Nu inväntar projektet NSF:s beslut i slutet av oktober innan arbetet drar i gång på allvar. Början av hösten kommer att ägnas åt att inventeringar och andra förberedelser.

  • Det känns bra att medlemmarna har gett oss i uppdrag att utreda detta vidare och nu avvaktar vi med stor nyfikenhet NSF:s beslut oavsett vad det blir. Efter förbundsmötets beslut arbetar vi vidare, och jag hoppas givetvis att de också vill vara med, säger Jane Segerblom, ordförande UNF.

Röstsiffrorna från kongresserna

 BifallAvslag
IOGT-NTO766
UNF317
Junis605

2023-06-09

Förbundsledningarna uppmanade till delaktighet i processen

en 30 maj presenterade förslaget om utredning av IOGT-NTO rörelsens organisationsform av de fyra förbundens representanter. Du kan se sändningen i efterhand här:

Under sändningen konstaterades att alla fyra förbund står inför samma utmaningar och att lösningen förmodligen står att finna tillsammans. Hur blir vi en bättre nykterhetsrörelse?

Några röster om varför organisationen ska ses över: 

“Åldersmässiga och geografiska glapp sätter ibland käppar i hjulen för verksamheten och behöver täppas till. Tänk att kunna samverka kring rekrytering, utbildning, styrelseansvar, ledarutveckling!”

“Vi behövs mer än någonsin med vårt arbete för demokrati, solidaritet och nykterhet, men vi behöver bli starkare och inte tävla om medlemmar och deras uppmärksamhet.”

“Vi behöver samla oss kring våra viktigaste frågor istället för att fokusera på organisationstillhörighet.”

Och så några röster om hur översynen ska gå till:

“Det behövs nyfikenhet och lyhördhet i den fortsatta processen. Vi måste vara beredda att lyssna.”

“Processen måste präglas av prestigelöshet. Det viktigaste är att det blir bra – inte att det blir som någon har tänkt.”

“Hör av er till oss med tankar och idéer! Vi behöver dualiteten nu!”

Under sändningen fångade vi också upp en del frågor från tittarna, såsom “Varför är tiden så knapp?” och “Kan man verkligen genomföra detta på ett enda extra insatt förbundsmöte/kongress?” – Lyssna på sändningen så får du ta del av svaren och resonemangen från de fyra förbunden.

Intervju med delar av FS efter presentationen

Här kan du läsa en kort intervju med ett par nulägesfrågor som ställdes till Anders Ödman och Ponthus Jessmor efter sändningen av presentationen:

Hur är känslan efter den gemensamma presentationen av förslaget?

Känslan är bra! Vi tycker det kom flera bra klarläggande. Det är tydligt att det pågår en process.  Saker händer och åsikter förändras. Det finns en gemensamt intresse av en positiv utveckling framåt men också att vi inte vet vart det skall landa. Men också att vi har olika ingångsvärden i det här.

Vad tror ni är NSF:s utmaningar i denna process?

Vi behöver säkerställa vårt inflytande i processen. Vår särställning gör det viktigt för oss att driva våra hjärtefrågor och se till att de andra förstår vikten av och poängen med att arbeta så som vi gör. Här finns en möjlighet att ”exportera” scouternas sätt att jobba i flera avseenden. Det ska vi ta vara på. Men det handlar ju om fyra olika förbund, så det kommer givetvis bli ett givande och ett tagande – för alla. Det får vi räkna med.

Men om vi inte lyckas i vår ansats och det slutliga förslaget inte skulle passa oss har vi ju all rätt att säga nej. Det får vi inte heller glömma. Då får vi väga för- och nackdelar och fatta ett beslut utifrån det.

Vad ser ni för möjligheter med om NSF tar nästa steg in i utredningen?

Vi har mycket att tillföra i en utredning. Vi har svaren på en del av frågorna i hur man kan tänka och verka. Vi samverkar redan med en annan stor organisation. Vi delar också en del av problemen givetvis.

Vi kan (via Scouterna m fl) tillföra komponenter till en framtida ny nykterhetsrörelse t ex ledarutbildning, upplevelser och att få människor i olika åldrar att samverka tillsammans. Sedan finns den ekonomiska aspekten givetvis kvar. Vi behöver den ”politiska” nivån hos en nykterhetsrörelse så, att våra medlemmar kan identifiera sig med att var med i en rörelse som aktivt påverkar i den viktiga frågan om ett nyktrare samhälle

Vill ni skicka med NSF:s medlemmar något särskilt inför beslutet på FM?

Lyft blicken, var nyfiken, tro på att vi kan påverka men också vara viss om att det helt och hållet är vårt eget beslut. Det bästa vi kan göra själva är att fortsätta att bedriva vår bra verksamhet, utveckla den och inspirera varandra.

Det är som att paddla fors! Du åker inte med vattnet, du styr, stannar upp eller tar fart, allt för att ha kontroll trots att vattnet brusar vitt runt dig.


2023-05-29

Presentation av förslaget om organisationsutredning

På tisdag den 30 maj kl. 18-19:30 presenteras förslaget utredning av nykterhetsrörelsens framtida organisationsform.

Presentationen av förslaget sker digitalt så att alla har möjlighet att delta och ställa frågor. Sändningen spelas också in för den som inte har möjlighet att vara med den 30 maj och kommer finnas tillgänglig på NSF:s Facebooksida, samt länk till Youtube här på hemsidan. Samtliga ordförande deltar och svarar på frågor.

Här hittar du underlaget som kommer presenteras under mötet:

Du ser live-sändningen av presentationen antingen via NSF:s Facebooksida (OBS. Sidan, ej gruppen), eller på IOGT-NTO:s Youtubekanal.


2023-05-25

Bilagor till förslaget om utredning av organisationsform

De flesta medlemmar är nyfikna på en utredning om nykterhetsrörelsens framtida organisationsform. Det framgår av den medlemsenkät som är en av bilagorna till förslaget om utredning av IOGT-NTO rörelsens organisationsform. Merparten ser också bättre möjligheter att samverka och bli en stark nykterhetsrörelse, medan oron främst rör framtida finansiering och det egna förbundets identitet.

Under våren har – förutom dialogmöten med medlemmar och personal – också en medlemsenkät genomförts för att samla in underlag för förslaget om en utredning om nykterhetsrörelsens framtida organisation. Den ingår som en bilaga i det förslag som nu läggs fram till kongresser och förbundsmöte. Vid sammanställningen kan man konstatera att det som framkommer i enkäten också har beaktats i det förslag som nu ligger.

Vi har ju haft löpande dialog med nyckelpersoner om upplägget, och det känns skönt att det vi jobbat fram också överensstämmer med det som medlemmarna efterfrågar, säger projektledare Anna Bergkvist.

Förutom nyfiken, svarade många att de kände sig öppensinnade, förväntansfulla och optimistiska inför utredningen. Många ser också möjligheten att bättre kunna ta till vara kompetensen som finns och att bli en vassare röst utåt.

“Samnyttja ekonomiska resurser” och att “slippa konkurrera med varandra och dubbelarbete inom rörelsen”, är två av de frisvar som skickats med.

Men medlemmarna ser också utmaningar. Framför allt uttrycks en oro för att förlora bidrag och finansiering kopplad till specifik verksamhet. Många är också oroliga för att det egna förbundets identitet och verksamheter ska försvinna. Dessutom oroar sig en del för att vissa grupper kommer att tappa sitt demokratiska inflytande och att processen splittrar rörelsen.

“Hur ska vi komma överens om fördelningen av de pengar vi har”, undrar någon, “statsbidragen riskerar att sänkas om det blir en organisation”, konstaterar en annan och “risk att medlemsinflytandet minskar, det blir mer toppstyrning och mindre medlemsfokus”, befarar en tredje.

Det är väldigt kloka funderingar, som vi måste diskutera vidare. Därför har vi också tagit med dem i beslutsunderlaget till kongresser och förbundsmöte, säger Annas Bergkvist.

Bland de verksamheter och aktiviteter som medlemmarna tycker är viktigast att nykterhetsrörelsen driver framöver nämns i fallande ordning: barnverksamhet, bildning och kurser, lägerverksamhet samt såväl ungdoms- som vuxenverksamhet.      

Läs alla bilagor till förslaget här:

Själva förslaget är publicerat sedan innan och finns att läsa här


2023-05-22

Ny organisationsform kan stärka nykterhetsrörelsen

Nu är förslaget om utredning av en framtida organisering av nykterhetsrörelsen klart. Det finns att läsa i sin helhet här och kommer att hanteras på respektive kongress/förbundsmöte i sommar och höst. Om medlemmarna säger ja, kommer utredningen att påbörjas i höst.

Uppdelningen av IOGT-NTO-rörelsen i fyra förbund är över 50 år gammal. Nu vill vi utforska en ny gemensam organisationsform.

Utredningens uppdrag ska, enligt förslaget, vara att undersöka hur en effektiv och ändamålsenlig organisationsform skulle kunna se ut och utforska idéer och förslag till en sådan ny organisationsform. Utredningen ska även framöver, till extrainsatta kongresser/förbundsmöte, presentera ett förslag på en ny organisationsform och en plan för införande av den nya organisationsformen, som kan bestå av en eller flera juridiska personer.

Utredningen ska genomföras i ett gemensamt projekt och dialoger med medlemmar, förtroendevalda och anställda kommer att genomföras. Arbetet ska ske i nära dialog med samtliga förbundsstyrelser och präglas av nyfikenhet och utforskande samtal kring hur vi organiserar oss så effektivt och ändamålsenligt som möjligt.

Om medlemmarna säger ja, kommer vårens förberedande inriktningsfas att ersättas av en utredningsfas med direktiv att:

  • Skapa förutsättningar för en stark organisationsform som möjliggör mer
    verksamhet
  • Skapa förutsättningar för en organisationsform som ger rörelsen mer
    genomslag i samhället
  • Skapa förutsättningar för hållbara och lustfyllda möjligheter för ideella
    engagemang i rörelsen
  • Skapa förutsättningar för barns och ungas demokratiska inflytande och
    ungas möjlighet att vara med och leda organisationen

Särskild vikt kommer också att läggas vid de ekonomiska och juridiska aspekterna i utredningen. En ny organisationsform måste vila på en stabil och långsiktig finansiering och kunna tillvarata dagens juridiska åtaganden och möjligheter, samt ge fortsatt möjligheter att söka pengar för specifika målgrupper. Rörelsens olika verksamheter måste även fortsatt kunna ingå i relevanta samverkans- och paraplyorganisationer och IOGT-NTO rörelsens inflytande i andra organisationer ska i möjligaste mån inte minska till följd av förändringen.

Under våren har utmaningar och möjligheter i de fyra organisationerna inventerats, bland annat genom dialogmöten och enkäter bland medlemmar, förtroendevalda och personal. Det utgör underlag för den fortsatta processen, förutsatt att en sådan ska göras. Det har hittills inte framkommit några juridiska, ekonomiska eller andra hinder för att fortsätta arbetet med att hitta en ny organisationsform för de fyra förbunden.

Förslaget tillsammans med de fyra organisationernas egna formulerade ”varför” finns nu att läsa och den 30 maj kl. 18-19.30 kommer förslaget presenteras av de fyra förbundsordförandena. Inom kort kommer också bilagorna till beslutet tillgängliggöras för ombud och medlemmar.

Varför väljer NSF att utforska en ny gemensam nykterhetsorganisation?

NSF står inför stora utmaningar den närmsta tiden, vi har ett ständigt minskande medlemsantal och därtill ett förändrat läge när det kommer till ideella engagemang.

När förbundsstyrelsen har samtalat om dessa utmaningar finns det inte bara en möjlig lösning, utan det kan också finnas flera möjliga. Att vara en del en ny gemensam nykterhetsorganisation är inte alls självklart, men att vara med och utforska är ett sätt för oss att ta reda på det. Att stå ensam är svårt och att dessutom göra det när tiderna är svåra är nästintill omöjligt.

Som förbund har vi en unik identitet som skiljer sig både från Scouterna som riksorganisation och från resterande av IOGT-NTO rörelsen. För NSF är det viktigt att hela tiden se till det identitetsskapande aspekten i vårt arbete, något som vi har uppfattat att alla fyra förbunden i rörelsen är enade om skall få utrymme, men även att värna vår scoutmetod och den demokratiska processen ifrån ung ålder.

Idag så vet vi för lite av vad IOGT-NTO-rörelsen vill och hur en framtida organisation kan se ut, vilket också gör att vi är en viktig faktor i att delta och påverka den organisationen att fungera efter scoutingens särart.

När Scouterna blev en organisation och NSF valde att stå utanför var det med bakgrund att vi kände oss som en fortsatt viktig del av nykterhetsrörelsen, men vi ville inte heller lämna Scouting, resultatet blev en samverkansorganisation. I arbetet med att utforska en ny gemensam nykterhetsorganisation är detta ett av de viktigare direktiven som har lämnats till utredningen att organisationen ska kunna ha ett samverkansavtal eller motsvarande med Scouterna för att de medlemmar som vill och den verksamhet som behöver det ska få fortsätta att få identifiera sig och bedriva Scouting.

Förbundsstyrelsen ser att vi tillsammans som förbund behöver enas kring att det finns utmaningar som vi behöver ta tag i. Även om vi idag inte är överens om vilken som är den rätta vägen, så behöver vi hitta långsiktiga lösningar och där tror vi att en lösning kan vara att göra det i samråd med de andra förbunden i rörelsen. Genom att vara med och utforska är vi med och skapar en möjlig långsiktig lösning på de utmaningar som finns. Samtidigt som vi som förbund faktiskt enas kring de utmaningar som vi står inför. Vad sedan denna utredning mynnar ut i, är ett senare beslut och den stänger på inga vis några vägar för oss i detta skede.

/Förbundsstyrelsen

Läs UNF:s varför här.

Läs IOGT-NTO:s varför här.

Läs Junis varför här.


2023-05-12

Förslaget om organisationsutredning presenteras den 30 maj

Den 30 maj presenteras förslaget till utredning av nykterhetsrörelsens framtida organisationsform. Riksstyrelsen har nu haft en dialog om förslaget som går vidare för beslut i respektive förbundsstyrelse och som sedan går till respektive förbundsmöte/kongress för beslut.

Presentationen av förslaget sker digitalt så att alla har möjlighet att delta och ställa frågor. Sändningen spelas också in för den som inte har möjlighet att vara med den 30 maj.  Samtliga ordförande deltar och svarar på frågor.

Inför riksstyrelsens möte 3 maj gick förslaget på remiss till varje förbundsstyrelse och nu är förslaget föremål för beslut i alla förbundsstyrelser som formellt sett lägger fram det till sitt eget högsta beslutande organ. 

Sen är det upp till respektive förbundsmöte och kongress att säga sitt om förslaget att utreda hur de fyra förbunden ska organiseras i framtiden. Det sker vid följande tidpunkter:

29 juni -2 juli, Kongresser UNF, Junis och IOGT-NTO

27-29 oktober, Förbundsmöte NSF

Förslaget publiceras i sin helhet efter styrelsernas godkännande och eventuella kompletteringar den 16 maj. Bilagorna till förslaget publiceras den 24 maj. Här finns bland annat resultatet av de enkäter och dialogmöten som har genomförts och som ligger till grund för förslaget. 

Presentationen sker 18-19.30 i Zoom. Länk och inbjudan kommer.


2023-04-20

Beslut om organisationsutredning på kommande kongress/förbundsmöte

Arbetet för en nyktrare värld behövs mer än någonsin. För att skärpa arbetet mot nykterhetsrörelsens gemensamma mål har förbundsstyrelsen beslutat att undersöka förutsättningarna för en organisationsutredning.  

Samtidigt som behovet av nykterhetsrörelsens arbete ökar blir konkurrensen om medlemmar och utrymme i samhällsdebatten allt hårdare. 

För att kunna fortsätta erbjuda medlemmarna en bra verksamhet och få gehör i samhällsdebatten behöver organiseringen av rörelsens fyra systerförbund ses över. Samtliga förbundsstyrelser har därför beslutat att undersöka intresset för att utreda hur en framtida organisationsform skulle kunna se ut.

Målet är att hitta en effektiv och ändamålsenlig organisation som bättre kan möta de utmaningar som nykterhetsrörelsen ställs inför, och dessutom kan stärka dess position. Vi måste förhålla oss till att omvärlden förändras och genom att agera redan nu, har vi större möjlighet att styra hur vi påverkas. Tillsammans har vi 35 000 medlemmar som alla arbetar för samma sak. Det ger oss en styrka som vi ska utnyttja.

En särskild projektgrupp har tillsatts för att ta fram underlag till förbundens kommande kongresser och förbundsmöte. Då ska medlemmarna fatta beslut om ifall en organisationsutredning ska tillsättas och vilka utredningsdirektiv den ska ha. Om de säger ja, påbörjas den processen under hösten. 

För att sondera terrängen bland medlemmarna har det skickats ut enkäter och hållits dialogmöten. En sammanställning av resultatet kommer att publiceras inom kort.  

En potentiell förändring väcker ofta både frågor och oro. Därför kommer det löpande att publiceras information om processen, bland annat i form av en FAQ på webben. Om du är medlem och vill ta del av projektunderlaget kontakta projektledare Anna Bergkvist på anna@styrelsepost.se 


2023-04-20

FAQ – nykterhetsrörelsen:

Varför gör ni detta?

Arbetet för en nyktrare värld behövs mer än någonsin. Samtidigt blir konkurrensen om medlemmar och utrymme i samhällsdebatten allt hårdare. Vi vill skapa förändring och behöver därför se över hur vi bäst kan organisera vårt arbete för att fortsätta vara så effektiva som möjligt i arbetet för att uppnå vårt gemensamma mål. Tillsammans har vi 35 000 medlemmar som alla vill arbeta för en nyktrare värld. Det ger oss en enorm styrka som vi ska utnyttja.   

Varför är det så bråttom?

Vi måste förhålla oss till att omvärlden förändras, och vi kommer att påverkas på ett eller annat sätt. Genom att agera redan nu, har vi större möjlighet att styra hur.

Vad händer nu?

Den 15 januari 2023 fattade förbundsstyrelserna för NSF, UNF, Junis och IOGT-NTO beslut om att en framtida organisationsform för rörelsen ska utforskas tillsammans.

En projektgrupp har tillsatts och fått i uppdrag att ta fram ett förslag på hur en utredning om organisationsform kan läggas upp. Förslaget levereras till kommande kongresser och förbundsmöte, där medlemmarna tar ställning till om en utredning ska genomföras och i så fall med vilka utredningsdirektiv.

Om medlemmarna säger ja, kommer projektet först i nästa steg att ta fram förslag på en framtida organisation att ta ställning till. Men det blir aktuellt först hösten 2023.

Varför får inte alla berörda vara med i processen?

Alla medlemmar har haft möjlighet att lämna synpunkter via enkäter och dialogmöten. Det är en del av den inventering som under våren görs för fånga in förutsättningar och önskemål från medlemmar om vad som är viktigt att ha med i direktiven till en eventuell organisationsutredning.

Även vid beslut att gå vidare med en utredning kommer löpande dialoger med medlemmar och anställda att vara en viktig del av arbetet. 

Hur säkerställer vi de olika förbundens särställning och identitet?

Det blir en del i direktivet vid ett eventuellt beslut om organisationsutredning. Löpande kontakt med och input från medlemmar och personal från samtliga förbund kommer att  ligga till grund för såväl utformningen av ett utredningsprojekt som ett eventuellt förslag till organisationsform.  

Måste alla förbund säga ja för att vi ska gå vidare med en utredning?

Nej, alla förbund tar egna beslut inom ramen för sina egna demokratiska processer. Det är helt frivilligt att ställa sig bakom förslaget om en organisationsutredning, och – om utredningen görs – bakom en ny organisationsform.

Är inte detta bara ett sätt att minska kostnaderna och skära ned på personalstyrkan?

Nej. Målet är att hitta en effektiv och ändamålsenlig organisation som bättre kan möta de utmaningar som vår nykterhetsrörelse ställs inför, och dessutom kan stärka dess position. 

Det är naturligt att förändring skapar oro och väcker många frågor. Detta leder ofta till rationellt ifrågasättande, kritiska inspel och konstruktiva förslag. Men det kan också leda till spekulationer och spridning av ogrundade rykten, vilket skapar onödig oro. Därför är det viktigt att vi håller oss till – och vågar lita på – den fakta som finns och inte spekulerar i alternativa orsaker och konsekvenser.

Om du är medlem och vill ta del av projektunderlaget kontakta projektledare Anna Bergkvist på anna@styrelsepost.se 

Tidsplan

29 april NSF förbundsråd (rådgivande möte för NSFs förbundsstyrelse)

3 maj – Riksstyrelsemöte 

29 juni -2 juli Kongresser UNF, Junis och IOGT-NTO 

27-29 oktober Förbundsmöte NSF


2023-04-05

Idag skickas en digital enkät ut till 10%, slumpvis utvalda, av NSF:s medlemmar med frågor om en ny Nykterhetsrörelse. Samma enkät skickas även ut till 10% av de andra förbundens medlemmar (Junis, UNF och IOGT-NTO) och kommer vara öppen i ca 4 veckor.

För frågor om enkäten, kontakta gemensamorganisation@sobernet.net


2023-03-31

I enlighet med stadgan § 2:7 Förbundsråd kallar förbundsstyrelsen härmed till Förbundsråd den 29 april 2023.

Styrelsen har hörsammat medlemmarnas önskemål gällande att diskutera processen med framtidens nykterhetsrörelse inom förbundet tillsammans.

Tid och plats kommer informeras under nästa vecka (vecka 14).

Styrelsen arbetar för att hitta en lösning som möjliggör att deltagare kan delta även digitalt på så lika förutsättningar som de medlemmar som är på plats.

Förbundsrådets ledamöter utgörs av en kårrepresentant vald av kårstämman och distriktsordförande eller av distriktsstyrelsen vald suppleant, i enlighet med förbundets stadgar. Förbundsrådets ledamöter deltar till subventionerad avgift samt ingår i resefördelning. Övriga deltagare deltar till självkostnadspris.

Varmt välkomna till Förbundsrådet önskar Förbundsstyrelsen!

TILL ARRANGEMANGET

2023-03-29

Fas 1 – Inriktningen

För att stötta det påbörjade arbetet med att utforska en ny gemensam nykterhetsorganisation, har ett projekt skapats och processen drivs numera vidare i projektform. Projektet heter ”Fas 1 – Inriktningen” och pågår fram till november 2023. Projektet syftar till att nå ett inriktningsbeslut (som förbunden individuellt beslutar om under 2023-års kongresser och förbundsmöte). Beslutet avgör om projektets nästa del ”Fas 2, Utredningen” kommer att påbörjas eller ej.

Om det blir olika beslut fattade av förbundens kongresser/förbundsmöte 2023, så utesluter det inte nya organisationsformer av de förbund som beslutat att gå vidare till utredningsfasen.

Här kan du ladda ner en PDF med en kort sammanfattning över hur projektet drivs, tidsplan och syfte.

Ladda ner PDF

2023-02-22

Lokaler för dialogträffar

Här hittar du nu även adresser till följande lokaler för återstående fysiska dialogträffar.

22 februari: Växjö, 18:00-20:00, VATTENTORGET 1, 352 34 Växjö, Mötesplats Vattentorget
23 februari: Skövde, 18:00-20:00, Drottninggatan 13, 541 50 Skövde, IOGT-NTO huset
25 februari: Göteborg, 11:00-15:00, Oskar Lundgrens väg 3, 435 35 Mölnlycke, Wendelsberg
26 februari: Digitalt (extra långt), 13:00-17:00, delta via Zoom.
1 mars: Digitalt, 19:00-20:30, delta via Zoom.
2 mars: Digitalt, 19:00-20:30, delta via Zoom.
5 mars: Luleå, 11:00-15:00, Storgatan 42b, 972 31 Luleå, IOGT-NTO Luleå 755:an

2023-02-17

Nu finns stödmaterial för att anordna egna dialogträffar

Vill ni anordna ett eget dialogmöte med medlemmarna i er kommun eller region?  Nu finns ett diskussionsmaterial som ni kan använda för att samtala om en gemensam framtid.

Tänk på att bjuda in medlemmar från alla fyra förbund – Samtalen blir som bäst om vi tänker tillsammans från flera olika perspektiv.

Avsluta gärna samtalet med att skicka in era synpunkter via de formulär som finns länkade i materialet.

Stödmaterial för samtalsledare

Presentation: Digital dialogträff (kort)

Presentation: Digital dialogträff (lång)

Presentation: Fysisk dialogträff (kort)

Presentation: Fysisk dialogträff (lång)

Kom med dina enskilda synpunkter

Vill du bidra med dina tankar och funderingar utan att delta på ett dialogmöte? Det går jättebra!

Fyll i formuläret här 

Frågor?

Har du frågor eller andra synpunkter om processen så kan du skicka ett mejl till gemensamorganisation@sobernet.net

2023-01-20

Förbundsgemensamt utskick: Ladda ner som PDF här.

Var med och forma en ny nykterhetsorganisation! 

I över 50 år har IOGT-NTO-rörelsen varit uppdelad i fyra förbund – IOGT-NTO, Ungdomens Nykterhetsförbund, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund och Junis. Nu vill förbundsstyrelserna i våra fyra förbund utforska en möjlig ny, gemensam nykterhetsorganisation med dig och alla andra medlemmar! 

Därför bjuder vi in till samtal om hur vi gemensamt ser på vilka möjligheter och utmaningar som vi står inför, och hur en eventuellt ny organisation som samlar vårt engagemang för en nyktrare värld skulle kunna se ut. 

Nedan finner du information om hur du kan delta för att vara med och forma vår gemensamma framtid. 

Informationsträffar om processen 

Vill du ha information om hur vägen kommer att se ut och varför förbundsstyrelserna inlett denna process? Kom på en av våra digitala informationsträffar! Ingen föranmälan krävs. 

  • Söndagen den 22:a januari klockan 16:00-17:00 via Zoom.
  • Tisdagen den 24:e januari klockan 18:00-19:00 via Zoom.
  • Onsdagen den 25:e januari klockan 20:30-21:30 via Zoom. 

Dialogträffar om hur vi formar en ny, gemensam nykterhetsorganisation 

I februari och mars genomför vi en serie digitala och fysiska dialogmöten med medlemmar från alla fyra förbund. Var med och dela med dig av dina synpunkter och diskutera med andra medlemmar från rörelsen. Anmälan krävs vid de fysiska mötena. 

  • 12 februari: Sundsvall 11:00-15:00, anmälan HÄR.
  • 13 februari: Digitalt 19:00-20:30, delta via Zoom.
  • 14 februari: Digitalt, 19:00-20:30, delta via Zoom.
  • 15 februari: Norrköping, 18:00-20:00, anmälan HÄR.
  • 18 februari: Stockholm, 11:00-15:00, anmälan HÄR.
  • 19 februari: Falun, 11:00-15:00, anmälan HÄR.
  • 21 februari: Hässleholm (OBS bytt plats från Lund), 18:00-20:00, anmälan HÄR.
  • 22 februari: Växjö, 18:00-20:00, anmälan HÄR.
  • 23 februari: Skövde, 18:00-20:00, anmälan HÄR.
  • 25 februari: Göteborg, 11:00-15:00, anmälan HÄR.
  • 26 februari: Digitalt (extra långt), 13:00-17:00, delta via Zoom.
  • 1 mars: Digitalt, 19:00-20:30, delta via Zoom.
  • 2 mars: Digitalt, 19:00-20:30, delta via Zoom.
  • 5 mars: Luleå, 12:00-16:00, anmälan HÄR. 

Diskutera med andra i din närhet 

Vill ni anordna ett eget dialogmöte med medlemmarna i er kommun eller region? Det går jättebra! Från och med 12 februari kommer diskussionsmaterial att finnas tillgänglig på denna sida som ni kan använda för att samtala om en gemensam framtid. 

Om ni genomför ett möte, se till att bjuda in medlemmar från alla fyra förbund. Samtalen blir som bäst om vi tänker tillsammans från flera olika perspektiv. 

Avsluta gärna samtalet med att skicka in era synpunkter. Det kan ni göra från den 12 februari. 

Kom med dina enskilda synpunkter 

Vill du bidra med dina tankar och funderingar utan att delta i ett dialogmöte? Det går jättebra! Från och med 12 februari kan du dela med dig av dina synpunkter. 

Frågor?

Har du frågor eller andra synpunkter om processen så kan du skicka ett mejl till gemensamorganisation@sobernet.net


2023-01-19

Informationsmöte med förbundsstyrelsen

Ett stort tack för alla tankar och medskick som styrelsen fått med sig i den fortsatta processen.

Under onsdagskvällens den 18 januari hade styrelsen med kort varsel kallat till ett informationsmöte med anledning av den nyligen uppstartade rörelsegemensamma processen. Mötet var väldigt uppskattat av både deltagare och styrelserepresentanter som var på plats för att informera och ställa frågor. Styrelsen tar nu med sig alla de inspel som har kommit in kring processen och vilka farhågor som förbundets medlemmar redan nu ser.  

Processen är fortfarande i sin uppstart och är dynamisk i hänseendet att den ständigt utvecklas beroende på vad medlemmarna i rörelsen tycker och anser. På förbundets hemsida samlar vi kontinuerligt den aktuella informationen kring processen och där kommer vi även att länka till anmälningen inför dialogmöten.  

Processledningsgruppen arbetar med att ta fram material som kan användas som diskussionsmaterial på lokal eller regional nivå. Därefter kommer det finnas möjlighet att skicka in synpunkter och tankar till förbunden.  

Har du frågor kring processen eller vad som sker är du välkommen att höra av dig till förbundsordförande Ponthus Jessmor på ponthus.jessmore@nsf.scout.se


2023-01-18

Inbjudan till samtal med förbundsstyrelsen

Med anledning av måndagens nyhet så bjuder Förbundsstyrelsen in till digitalt samtal. Detta för att ge vår bild av hur processen har sett ut fram till nu. Vi kommer kunna svara på frågor och ta emot åsikter. Ytterligare information kring processen kommer förhoppningsvis redan i dag, onsdag. Välkomna att träffa nästan hela förbundsstyrelsen onsdag 18 januari, mellan kl 19 och 20.

Länken till mötet hittar du här.


2023-01-16

Läs artikeln i Accent:

Fyra förbund kan bli ett: ”Vi är starkare tillsammans”

https://accentmagasin.se/iogt-nto-rorelsen/fyra-forbund-kan-bli-ett-vi-ar-starkare-tillsammans/


2023-01-16

Förbunden tar sikte på en ny gemensam nykterhetsorganisation

I helgen samlades IOGT-NTO, Junis, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund och Ungdomens Nykterhetsförbund för gemensamt förbundsstyrelsemöte. Temat för denna helg var samtal om framtidens IOGT-NTO-rörelse. Efter två dagars samtal var förbundsstyrelsernas slutsatser sammanställda och tydliga – rörelsen är starkare som en enhet än vad förbunden är var och en för sig.

”Vi ordföranden visste ju att vi har samma syn på mycket mellan förbunden, men det är ändå väldigt roligt att se hur stor enigheten och viljan är att också gå vidare med att utforska en ny organisationsform för rörelsen”, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande för IOGT-NTO.   

IOGT-NTO-rörelsen består idag av fyra förbund som är del av samma rörelse. Förbunden bygger på samma värderingar och är förenade i visionen om ett nyktrare samhälle. De senaste åren har samtal om ökat samarbete mellan de fyra förbunden fått mer och mer fokus. Helgens samling var ett tillfälle för förbundsstyrelserna att samtala om nästa steg. Det är dessa samtal som nu lett till att förbundsstyrelserna vill ta sikte på en ny gemensam nykterhetsorganisation.

”Jag är så glad och stolt! Stolt över all den utveckling som skett i de fyra förbunden, och nu jätteglad över att se att vi vill ta nästa steg tillsammans”, säger Mona Örjes, förbundsordförande för Junis.

”Att skapa ännu bättre förutsättningar för våra medlemmar och verksamheter att mötas är något jag verkligen vill bidra till”, säger Ponthus Jessmor, förbundsordförande för Nykterhetsrörelsens Scoutförbund.

Uppdelningen av IOGT-NTO-rörelsen i fyra förbund är över 50 år gammal. Nu ska alltså en annan organisationsform utforskas – en ny gemensam nykterhetsorganisation.

”Jag är så förväntansfull inför att få träffas och prata om hur vi lägger upp vägen fram till ett förslag. Redan denna vecka ska vi förbundsordförande träffas för att planera in dialogmöten och samtal med medlemmar. Vi kommer att informera mer så fort vi kan!” säger Jane Segerblom, en av två förbundsordföranden för Ungdomens Nykterhetsförbund.

Förbundsordförandena räknar med att återkomma under veckan med mer information.

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

    @nykterscout

    Webshop

    Välkommen till vår webshop!

    Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

    Scoutlagen

    1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
    2. En scout är ärlig och pålitlig.
    3. En scout är vänlig och hjälpsam.
    4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
    5. En scout möter svårigheter med gott humör.
    6. En scout lär känna och vårdar naturen.
    7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
    LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
    Vill du bli medlem?
    Ja!