Varbergs Scoutkår

Välkommen till oss!

Välkommen till Varbergs NSF Scoutkår!

Vi är en liten förening som håller till i Östra Derome. Vi har verksamhet för barn och ungdomar från 7-8 år och till ca. 15 år.

Läs mer om att vara medlem och hur du blir det här nedan.

grafik löv 5

Verksamhet

Spårare

Spårare i ring

Kåren har ingen spåraravdelning  just nu. Om du är intresserad av att vara med och starta upp verksamhet för 8-9åringar så hör av dig.

Evelina Räf

Scoutledare och kontaktperson
073-580 29 20

grafik siselgarn

Upptäckare

Pingstläger15. Sam10

Häng med!

Vi träffas på onsdagar kl.18.00-19.30 på LångaråsenHör av dig om du eller ditt barn vill vara med!

Upptäckarscouterna träffas varannan vecka på onsdagar kl.18.00-19.30! Start för hösten 2024 är onsdag 18/9.

Är du 10-12 år (barn födda 2012-2014)? Häng med upptäckarna! Som upptäckarscout finns det nämligen mycket att prova på och man lär sig många saker som man inte tidigare gjort. Ibland gör vi hantverk och då kanske man får göra sitt egna armband, medan vi andra gånger lär oss att tälja. Oavsett vad vi gör så gör vi det tillsammans i en eller flera grupper (patruller). Då får alla bättre möjlighet att visa vad man kan – och dessutom blir man bättre på att samarbeta. Vi lär oss genom att göra – så vill du ha en mer spännande fritid? Häng med upptäckarna!

Upptäckarnas scoutledare:

Evelina Räf

Scoutledare och kontaktperson
073-580 29 20

Louise Gunnarsson

Scoutledare

grafik siselgarn

Äventyrare

SeglandeBåt 2

Häng med!

Vi träffas på onsdagar kl.18.00-20.00 på Långaråsen. Hör av dig om du eller ditt barn vill vara med!

Äventyrarscouterna är för dig som går i 6:an – 8:an. Just nu är de barn som är 12 år med i Upptäckarna.

Vill du ha en roligare fritid? Då har du kommit helt rätt! Som äventyrarscout får man testa på flera nya äventyr! Dessutom får man får själv vara med och bestämma vad avdelningen ska göra. Vill du klättra, gå på hajk eller kanske bara måla en riktigt stor teckning  – kan du alltid ge det som förslag! Ledarna och äventyrarna utformar terminsprogramet tillsammans.

Precis som när man är spårare och upptäckare (scout i yngre åldersgrupper) fortsätter man att lära sig tillsammans i patrullen (mindre grupper) genom att göra det på riktigt (”Learning by Doing”). Dessutom dyker det upp fler möjligheter för att följa med på läger, hajkar och kurser – häng med du också!

Äventyrarnas scoutledare:

Evelina Räf

Scoutledare och kontaktperson
073-580 29 20

grafik siselgarn

Utmanare

Utmanare i Japan

Låter det kul?

Följ med på ett möte och prova på hur det känns att vara scout. Hör av dig genom kontaktformuläret nedan så återkommer vi med datum och plats på nästa möte.

Vi har ett litet gäng som är Utmanare hos oss. Går du också i åk 9 eller på gymnasiet? Då är detta gruppen för dig!

Dags att bli utmanad? Eller bara prova på något nytt? Här är patrullen, eller laget, som du ingår i extra viktigt eftersom det är tillsammans med dem som du planerar er scouting. I laget genomför man sedan aktiviteterna som man planerat på egen hand – ”Learning by doing”. Givetvis sker detta med stöttning från en ledare.

Förutom det egna laget finns det en nationell utmanarscouting. Du kan åka på diverse olika arrangemang runt om i Sverige för att gå en hajk, lära sig mer om demokrati – eller bara träffa nya vänner. Hör av dig till oss, så berättar vi mer!

 

Ellinor Karlsson

Scoutledare

grafik siselgarn

Rover

Segelbåtar i Hamn

Låter det kul?

Följ med på ett möte och prova på hur det känns att vara scout. Hör av dig genom kontaktformuläret nedan så återkommer vi med datum och plats på nästa möte.

Är du intresserad av att starta en roverscoutgrupp hos oss? Som roverscout är man fri att själv planera sin verksamhet utifrån programmet. Man genomför aktiviteterna i sitt lag där alla från åldern 20-25 kan ingå. Vill du dessutom vara ledare samtidigt är det inga problem! – Hör av dig till oss.

Som roverscout kan man åka på de nationella arrangemang som förbundet och Scouterna erbjuder. Mer information finns på deras hemsidor, www.nsf.scout.se eller www.scoutservice.se.

grafik siselgarn

Familjescouting

Kåren startar upp familjescouting hösten 2024! Familjescouting är ett sätt att möta nya kompisar och uppleva äventyr. Genom familjescouting får barn tillsammans med en eller flera vuxna på ett roligt och lekfullt sätt möta scouting.

Familjescouting är för barn födda 2017-2016 med medföljande vuxen. Även yngre syskon är välkomna att hänga på! När vi avslutar kl.11.30 tänder vi en eld så kan man grilla något medhavd om man önskar. Datum för höstens familjescouting:

22/9, kl.10.00-11.30

13/10, kl.10.00-11.30

10/11, kl.10.00-11.30

1/12, kl.10.00-11.30

Det finns plats för några fler familjer, anmäl dig till evelina.raf@nsf.scout.se

grafik siselgarn

Ledare

dsc5899-kopiamindre

Prova på?

Du kan såklart vara med och prova på innan du bestämmer dig! Hör av dig till oss

Vill du bli ledare? Då har du kommit helt rätt! För att bli ledare behöver du inte varit scout tidigare, huvudsaken är att du vill bli – du kan lära dig om scouting under tiden. Att anta ett ledarskap är fantastiskt ur många perspektiv, du får vara med och skapa en bättre fritid för flera barn och unga samtidigt som du också utvecklas. Var med och skapa en meningsfull fritid för fler unga! Hör av dig till oss så berättar vi mer.

 

Grafik knoprep

Terminsprogram

Datum för vårens träffar kommer upp här.

Grafik löv 2

Segling

TvåSegelbåtar

Kåren har två stycken meginjollar som det seglas med under sommarhalvåret.

Segelbåtarna används mest av äventyrare och utmanare men ibland så hänger även upptäckarna med.

När många andra scoutkårer tar sommaruppehåll så fortsätter vi med verksamheten i form av ett par möten med temat segling. På de mötena så brukar det förutom själva seglingen också bli en del bad och fika på de öar vi seglar till.grafik-paddel-1

Om kåren

 

Vår scoutkår grundades 1938 och består i dagsläget av runt 40 medlemmar. Vi bedriver veckoverksamhet för barn från 8 års ålder.

På sommaren åker vi ibland på läger, vi har ofta läger på Pingsthelgen med hela scoutkåren. Kåren har två Meginjollar som vi seglar i på sommaren, framförallt Äventyrarna använder dem.

Vi är en ideell förening så alla insatser som görs, oavsett om det är styrelse eller ledarskap så görs det helt ideellt. Vi uppskattar olika slags engagemang, korta som långa. Man gör det man har möjlighet till! Om man har egna idéer så får man gärna framföra dem.

Vi är ansluta till Nykterhetsrörelsens scoutförbund vilket innebär att vi tror på personlig helnykterhet för att nå sin fulla potential. Vi är nyktra förebilder och står för gemenskap, mångfald och solidaritet. Vi står för ett öppet och demokratiskt samhälle där unga är med och bestämmer. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan skapa en bättre värld där alla får plats. Läs mer om Nykterhetsrörelsens scoutförbund här.

Läger och övernattningar

Vegetariskt på kårens läger

Hos oss är alltid minst en måltid (ej frukost) vegetarisk under övernattning, hajk, läger, etc. Så gör vi för att minska vårt ekologiska fotavtryck och ta lite bättre hand om miljön.

För många är scoutlägret en av höjdpunkterna med att vara scout! Därför är det tur att våra avdelningar oftast brukar arrangera en övernattning per läsår. Beroende på när och hur bra det passar med terminsprogrammet, kan en sådan övernattning vara allt från en hajk på våren till ett mysigt jullovsläger.  Dessutom blir det alltid ett gemensamt kårläger under våren då alla samlas för läger på vår anläggning Långaråsen.

Men vad är en sommar utan läger? De allra flesta somrar finns möjlighet att åka iväg på en lägervecka eller dylikt. Ju äldre man blir, desto fler möjligheter dyker upp. Som äventyrare/utmanare kan du t ex ge dig iväg på en World Scout Jamboree som hålls var fjärde år –  nästa gång (2023) blir i Sydkorea.

Medlemsavgift

I medlemsavgiften får du

  • Veckomöten med diverse olika aktiviteter
  • Försäkring till, från och under aktiviteterna
  • Möjlighet att delta på läger, hajker och äventyr
  • Fria läger/övernattningar inom avdelningen eller kåren
  • Subventionerade kurser
  • Delaktighet i scoutrörelsen samt IOGT-NTO-rörelsen både lokalt och ute i världen
  • Möjlighet till e-postadress fornamn.efternamn@nsf.scout.se
Expandera

Du som är medlem betalar varje år en medlemsavgift. Den går till att finansiera vår verksamhet, såsom materialet på senaste mötet, hajken eller liknande, men den går också till underhåll av vår fina scoutlokal.

Medlemsavgiften är just nu 600 kr för ett helår, eller 300 kr om man börjar på höstterminen. Beloppet för medlemsavgiften beslutas på scoutkårens årsmöte.

Medlemsavgiften betalas in på scoutkårens bankgiro, 222-4442 eller via swish 1230612960. Skriv namn på den betalningen gäller i meddelanderutan.

Tack för ditt stöd!
grafik-siselgarn

Kårstyrelsen

Evelina Räf

Ordförande
073-580 29 20

Berit Gällblad

Sekreterare
070-380 20 47

Mikael Stenström

Kassör
070-37 27 488

Jonas Björk

Ledamot

Victor Åberg

Ledamot

Ylva Stenström

Ylva Stenström - Vice ordförande

Arbetsplan

Arbetsplan och arrangemangsplan 2022

Arbetsplan 2017

Arbetsplan 2015

Verksamhetsberättelse

Här hittar du kårens verksamhetsberättelser, år för år. I dessa berättar vi hur vår verksamhet såg ut just det året alltså vad vi gjorde.

Verksamhetsberättelse 2021

Verksamhetsberättelse 2020

Verksamhetsberättelse 2019

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse för 2016

Verksamhetsberättelse för 2015

Verksamhetsberättelse för 2014 

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2012 

Verksamhetsberättelse för 2011 

Verksamhetsberättelse för 2010 

Arrangemangsplan

Arrangemangsplan för 2017

Arrangemangsplan för 2015

Protokoll

Pssst!

Här hittar du protokoll från kårens styrelsemöten, kårstämmor, årsmöte och från andra protokollförda möten. Vi uppdaterar löpande med fler protokoll för den som är nyfiken.

För att få tillgång till fler protokoll från styrelsemöten kontakta oss.

2017

Styrelsemöte, 2017-02-07

2016

Kårråd, 2016-08-15

Styrelsemöte, 2016-06-28

Styrelsemöte, 2016-02-15

2015

Styrelsemöte, 2015-04-27

Styrelsemöte, 2015-03-16

Styrelsemöte, 2015-01-20

2014

Styrelsemöte, 2014-11-09

Styrelsemöte, 2014-05-08

Kårstämma, 2014-01-26

grafik yxa

Vår scoutlokal

Långaråsen

Välkommen till Långaråsen!

Vill du hyra vår scoutstuga?

Är det dags för klassresa eller för ett gäng vänner att hitta på något tillsammans? Då kanske du vill hyra vår scoutstuga?

Vill du veta mer eller boka är du varmt välkommen att kontakta oss, kontaktformulär finns längst ner på denna sidan.

Expandera

I skogarna i Derome ligger scoutstugan Långaråsen.

Här finns det en storstuga med kök och två mysiga rum med eldstad samt en hygienbyggnad med toaletter, dusch och bastu. Det finns en stor och öppen yta för tältbeläggning och lek. Uppe i skogen finns en lägerbålsplats för mysiga stunder.

Under 2013/2014 så har vi kunnat göra några förbättringar pga. anslag från Sparbanksstiftelsen. Köket har fått ny spis, köksfläkt och kyl/frys. Vi har även spiskasetter insatta i de öppna spisarna för snabbare och bättre uppvärmning. En luftvärmepump har installerats och håller större delar av huset uppvärmt hela tiden.

Hitta hit

Här finner du hur du hittar till vår scoutstuga i Derome, adress Östra Derome 21, 432 68 Veddige.

Ofta samlas vi vid ”ladan nedanför Långaråsen”. Ni kan då söka på ”Andorsgården Veddige” Eller ”Östra Derome 16” så hittar ni dit.

För att hitta från Varberg:

  • Kör norrut på väg 41 från Varberg Nord mot Derome.
  • Sväng höger mot ”Valinge 8” och fortsätt över järnvägen.
  • Sväng första vägen åt vänster (efter det gula huset på vänster sida).
  • Kör ut på fälten och sväng första höger, in mot en stor röd lada.
  • Parkerera på grusplanen vid ladan.
  • Gå de sista ca 300 meterna.

 

För att hitta från Veddige:

  • Kör söderut på väg 41 från Veddige mot Varberg Nord.
  • Sväng vänster mot ”Valinge 8” och fortsätt över järnvägen.
  • Sväng första vägen åt vänster (efter det gula huset på vänster sida).
  • Kör ut på fälten och sväng första höger, in mot en stor röd lada.
  • Parkerera på grusplanen vid ladan.
  • Gå de sista ca 300 meterna.

 

Hyr scoutstugan

Är det dags för klassresa eller för ett gäng vänner att hitta på något tillsammans? Då kanske du vill hyra vår scoutstuga?

Stugan har två samlingsrum samt kök. I en separat byggnad huserar såväl toaletter som duschar och bastu. I direkt anslutning finns stor lägeräng med möjlighet till tältförläggning. Det går inte att hyra stugan för övernattning inomhus.

Vill du veta mer eller boka är du varmt välkommen att kontakta oss.

Prislista 2022:

Avgiftstyp Pris/dygn
Grundavgift 400 kr
Övernattning utomhus 50 kr/person + grundavgift

Grafik löv 2

Bli medlem

Välkommen till vår scoutkår! Vad roligt att du funderar på att bli scout. Vår verksamhet vänder sig till de som är mellan 8 och 25 år. Men givetvis är man även välkommen om man är över 25, men då som ledare eller till styrelse.

Vi har plats för fler barn hos samtliga avdelningar! Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snabbt vi kan med mer information och inbjudan till avdelningsmöten.

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din adress

    Ditt postnummer

    Din postort

    Din epost (obligatorisk)

    Ditt telefonnummer

    Ämne

    Ditt meddelande

    [recaptcha]

    grafik-siselgarn

    Vattenkrig

    Kontakt

    Fyll i formuläret nedan om du har allmänna frågor så kontaktar vi dig så fort vi kan! Du kan också kontakta någon i styrelsen, deras kontaktuppgifter hittar du här.

      Ditt namn (obligatorisk)

      Din epost (obligatorisk)

      Ämne

      Ditt meddelande

      [recaptcha]

      Facebook

      Vi har en facebookgrupp som heter Varbergs NSF scoutkår. Ansök om medlemskap i gruppen om du vill veta vad som händer i kåren.

      Hitta din kår

      Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

        Scoutlagen

        1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
        2. En scout är ärlig och pålitlig.
        3. En scout är vänlig och hjälpsam.
        4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
        5. En scout möter svårigheter med gott humör.
        6. En scout lär känna och vårdar naturen.
        7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
        LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
        Vill du bli medlem?
        Ja!