Arrangera för utmanare

Många scouter arrangerar sina först egna arrangemang under sin utmanartid och det behöver inte vara så komplicerat. En grym idé är allt som behövs för att komma igång.

Arrangera i samarbete med UScK

Om ditt utmanarlag vill ha ekonomiskt stöd och/eller reseutjämning från UScK finns några särskilda krav att förhålla sig till:

  • Krisplan – Vi vill se att ni har tänkt efter och har en plan för att motverka potentiella risker och agera om något händer
  • Budget – Hur mycket pengar önskar ni få från UScK, vilka andra inkomster har ni och vad lägger ni pengarna på
  • Drogfriaktivitet – På alla UScKs arrangemang ska en aktivitet riktad till att stärka den alkohol- och drogfria bildningen. Se Drogfriaktivitetsbanken för inspiration

För de årligt återkommande arrangemangen finns manualer som kan vara till stor hjälp för att lyckas med arrangemanget. Det finns också en Manual Allmän som är ett utdrag som inte är arrangemangsspecifkt. Var dock uppmärksam på att dessa manualer inte uppdateras så ofta och en del information kan därför vara föråldrad. Se denna sidan för aktuella krav från UScK och UScKs hemsida för senaste versionen av bestämmelserna.

TASS

Ett klassiskt upplägg på utmanarscoutarrangemang är TASS, som betyder Träffa Andra SuperScouter. Det är ett lokalt/regionalt utmanararrangemang över en helg med låg ribba att både arrangera och delta. Precis som alla UScKs arrangemang får alla deltagare reseutjämning på 250 kr och kostnaden för arrangemanget tas från UScKs budget för övriga arrangemang.

Du och ditt utmanarlag kan arrangera en egen TASS i stort sett när och hur som helst. Börja med att titta igenom Om TASS och när ni känner er redo – eller när ni kör fast – tar ni kontakt med UScK för att få hjälp att ta det vidare.

Allmänt om att arrangera

Följande tips är hämtade från utmanarnas handbok ”Våga utmana!”:

  1. Fundera över vad ni vill göra och vad ni vill åstadkomma. Det kan vara stort som smått. Om idétorkan är ett faktum finns det massor av härliga tips samlade i scouternas aktvitetsbank, https://aktivitetsbanken.se/
  2. Gör en lista över vad som ska göras för att realisera det ni vill genomföra. Vad behöver ni lära er? vad kommer ni att behöva för utrustning?
  3. Gör en tidsplan över det som ska hinnas med innan det är dags för genomförandet. Sätt upp deadlines för vad som ska göras. När ska biljetterna vara bokade? När ska anmälan vara klar?
    Bestäm också vem som gör vad så att inget glöms bort.
  4. Glöm inte att dokumentera det ni gör i planeringsarbetet så att alla är med på tåget och för att underlätta såväl framtida arrangemang som utvärderingsarbetet. Det finns tre viktiga dokument som är bra att ha koll på i planeringsarbetet:
    • Krisplan – det är bäst att tänka efter före. Fundera över vad som kan gå snett, stort som smått och vad ni ska göra om det händer…
    • Budget – lägg upp en plan för utgifter och inkomster. Vad kommer maten att kosta? Kommer ni att behöva hyra material och vad blir kostnaden för det? Behöver ni hyra en lokal och vad kommer det att kosta?
      Vad kommer ni att ha för inkomster? Bidrag? Anmälningsavgifter? Se till att era utgifter och inkomster går jämt upp!
    • Arrangemangsplan – här beskriver ni er tanke med arrangemanget, vad ni vill göra och vad ni vill åstadkomma. Samt en detaljerad plan över hur arrangemanget ska fullföljas.
  5. När det är dags för genomförandet så är det viktigt att alla är informerade om vad som ska göras och om inte allt går som planerat har ni trots allt lärt er massor på vägen. Glöm inte att vara stolta över det ni gjort och utvärdera ert arbete!
Arrangera för utmanare

Nyheter

Inga nyheter hittades.

Kalender

Inga kalenderposter hittades.

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

    Scoutlagen

    1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
    2. En scout är ärlig och pålitlig.
    3. En scout är vänlig och hjälpsam.
    4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
    5. En scout möter svårigheter med gott humör.
    6. En scout lär känna och vårdar naturen.
    7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
    LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
    Vill du bli medlem?
    Ja!