För händer 2025

Jun
6
Jun
6
Jun
7
Jun
8
Jun
6
-
Jun
8
Visa detaljer
Plats: Kungshols Kurs- och lägergård, Rättvik 
Arrangör: För Händer & Kungshols Kurs- och lägergård & Tollare Folkhögskola & NBV
Kostnad: 800kr grundavgift för alla deltagare + 300/kurspass (heldag)
Kontaktperson: Susann Spruttan Myrenhammar
E-post: forhander@nsf.scout.se
Sista anmälningsdatum: 4 maj 

Välkommen på hantverkskurs för ledare, vuxna och unga vuxna i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund – i samarbete med Tollare Folkhögskola och NBV arrangerar NSF För händer 2025!

Vi samlas på natursköna Kungshol för att träffa vänner, ha något för händer och skratta tillsammans. Under helgen kommer det att finnas kurser i olika hantverk, både korta och långa, att delta i. Vi erbjuder enkla hantverk med både återbruk, naturmaterial och sådant som skogen ger.  

Du kan plocka ihop ditt eget schema. Välj mellan kurser som är 1, flera eller ½  dag långa. Du kan också välja att ta det lugnt med en obokad dag och ströva runt i omgivningarna. 

Nytt för i år är att vi också erbjuder ledarutbildningarna KALK och Tillsammans. 

Kom hela kåren eller bara du själv. Ta med scouternas föräldrar och låt dem uppleva lägerliv som ledare. Och vill du ta med barnen erbjuder vi barnpassning med både lek, äventyr och hantverk. 

Vem 

Rover-, Utmanarscouter och ledare, scoutföräldrar och kanske någon i din närhet som är nyfiken på scouting och hantverk. Barnpassning kommer att erbjudas (barnen bör vara blöjfria). Äldre barn hittar på egna aktiviteter. 

Kursutbud

Du plockar själv ihop din kurshelg.  

Kurserna har begränsat antal platser. Kurser med få anmälningar kan komma att ställas in. 

Du får rangordna dina val.  

Tillsammans, 30 platser.

Fredag fm.

Tillsammans är en ledarutbildning som syftar till att stötta ledare i att göra scoutverksamheten mer tillgänglig. Utbildningen vill öka förståelsen för de särskilda behov som olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kan innebära och vägleda scoutledare i hur kommunikationen och samspelet med alla barn, oavsett funktionsvariation, kan underlättas. Under utbildningen får deltagarna bekanta sig med metodmaterialet och praktiskt öva på att hantera olika situationer som kan uppstå.  

Frida Heilert och Anna Stenström, NSFs Verksamhetsutvecklare 

KALK, 30 platser.

Lördag em.

KALK är en utbildning för alla som är intresserade av att driva kurser eller arrangemang. Fokus ligger på att lära sig projektplanering och riskbedömning. På ett roligt och lekfullt sätt får du kunskap i att planera och genomföra exempelvis läger; göra riskbedömningar, tidsplanering, krishantering och kommunikationsplanering. 

Frida Heilert och Anna Stenström, NSFs Verksamhetsutvecklare 

Täljning. 8 platser.

Här kan du välja ett halvdagspass eller flera. Vill du tälja en krympburk, behöver burken krymptid över natten. Du kan välja något annat kurspass under tiden eller fortsätta tälja fler alster.

Här har du möjlighet att tälja en krympburk men också enklare saker som en sked eller något annat. 

Att tälja i färskt trä ger en helt annan känsla än att karva i en torr träbit. För att tillverka en krympburk så behöver du göra båda delarna. En bit av en nyfälld trädstam täljs ur invändigt, som ett rör och passas sedan ihop med en botten av torrt virke. Därefter krymper botten fast när den färska träbiten torkar och du har en enkel, traditionell krympburk. Den kan du i sin tur komplettera med lock och om du så vill, dekorera med exempelvis ett karvsnitt.  

Alla verktyg som kan behövas, inklusive knivar i olika former och storlekar, kommer att finnas att låna på plats men ta gärna med dig din egen favorittäljkniv om du vill. 

Joel Lindholm, Fritzla 

Pixelart. 12 platser.

Här kan du välja ett halvdagspass eller flera.

Välkomna att utforska vad du kan skapa med rörpärlor. De flesta tänker på förskolans pärlplattor när de hör ordet men jag vill visa att det finns så mycket mer man kan göra. Från fotografiska porträtt, tredimensionella blommor, lyktor, och minimala skulpturer. Pixelkonst är populärt i allt från Diamond painting till Lego. Här kan du skapa ditt eget mästerverk i samma stil. Vi går igenom processen från att skapa/välja ditt mönster till strykmetoder och varm- och kallmontering med olika material till färdig produkt. Det kommer finnas både midi- och minipärlor av olika märken ochjag visar deras olika egenskaper.  

Ingen erfarenhet behövs. Har du ett eget mönster/fotografi du vill pixelifiera ta med det eller skriv ut mönster hemma innan. Appen Photoperls för telefon finns för gratis nedladdning om du vill experimentera med olika bilder.  

Om du är van pärlare med en egen pincett/tång du vill jobba med kan du ta med den, annars finns pincetter, pärlor och allt annat material på plats. 

Ett halvdagspass räcker oftast till en skapelse på upp till 4 plattors storlek om du är normalsnabb. För större kreationer eller om du vill ha mer tid på dig rekommenderar jag fler pass. 

Du kan skicka frågor eller boka Teamsmöte med mig inför ditt val av kurspass ifall du behöver råd. 

Sara Hjortsberg, Sundsvall

Skånskt yllebroderi. 8 platser.

Fredag heldag. Lördag heldag. Söndag fm.

Är Du nyfiken på Yllebroderi, dvs. broderi med ullgarn, i regel på ylletyg, i fria sömsätt? 

I Skåne är dessa yllebroderier vanliga från 1700- och 1800-talen på bänklängder, kuddar, åkdynor och täcken. Skånskt yllebroderi har inspirerat till olika konstnärliga uttryck, som exempelvis ”påsöm” och fritt yllebroderi. 

Broderierna visar upp en rikedom av mönster och mönstervariationer – figurscener, blommor, stjärnor och inte minst djur – fantasifulla fåglar av diverse olika slag, hjortar, hästar, lamm, lejon, ja – till och med enhörningar. 

Du får prova på att överföra mönster till ylletyg, yllebroderiets stygn och ta del av en gammal folkkonst, och lite bakgrund till hur hantverket har utvecklats, som påverkar hur det sys. 

Monica Andersson, Landskrona 

Gör din egen olivtvål. 8 platser.

Här kan du välja ett halvdagspass.

Vi gör en kallrörd tvål enligt klassiskt recept. Vi lär oss kemin bakom hur tvål blir till och pratar om tvålens historia. Vi lär oss att på ett säkert sätt hantera tekniken för att kallröra en hantverkstvål, vilka material du behöver och tips om vilka tillsatser man kan addera för att få olika resultat och effekter av tvålen. Du kommer att åka hem med cirka 6 tvålar. Ta med små plastburkar av typen créme fraiche. 

Susanne Hedh, Malung 

Stickning för nybörjare. 8 platser.

Fredag heldag.

Kom och lär dig sticka! Du behöver inga förkunskaper. Tillsammans stickar vi en provlapp där du lär dig lägga upp maskor, sticka räta och aviga maskor, göra ihoptagningar och maska av arbetet. Du kommer sedan att få lägga upp till en mössa. Hinner du inte färdigt under helgen så har du fått med dig kunskaper nog att kunna avsluta din mössa hemma. Allt material som behövs ingår i kursen. 

Karin Juninger, Sälen 

Sticka flätor. 8 platser.

Lördag fm.

Flätor passar till alla möjliga slags projekt och är betydligt enklare att sticka än man kanske tror vid första anblicken. Du får mycket effekt för lite ansträngning – dessutom är de roliga att sticka! 

Det här är kursen för dig som kan grunderna i stickning men som ännu inte vågat ge dig på att sticka flätor. Tillsammans tittar vi på hur man stickar flätor efter diagram och provar på olika kombinationer av flätor för att få fram olika strukturer.  

Du behöver kunna lägga upp och sticka räta och aviga maskor. Till kursen behöver du ta med dig ett ljust garn och stickor som passar till garnet. Jag rekommenderar stickor kring 3-4 mm tjocka. 

Karin Juninger, Sälen 

Lär dig dubbelstickning. 8 platser

Söndag fm.

Dubbelstickning är en rolig stickteknik där man får ett vändbart resultat: två rätsidor som stickas samtidigt. Tekniken passar bra till exempelvis halsdukar, sittdynor eller filtar.  

Du behöver kunna lägga upp samt sticka räta och aviga maskor. Till kursen behöver du ta med dig ullgarn i minst två kontrasterande färger. Grovleken på garnet har inte så stor betydelse, men det är enklare om det inte är alltför tunt utan passar till stickor 3½-5. Välj inte heller för mörka nyanser, eftersom det är svårare att se strukturen på stickningen då. En uppsättning 20 cm långa strumpstickor (eller en 80 cm lång rundsticka om du föredrar magic loop-tekniken). Välj gärna stickor som är ½ mm tunnare än vad som rekommenderas till garnet. Ett par olika storlekar kan vara bra för att prova sig fram. 

Karin Juninger, Sälen 

Historiskt hantverk/metallringar. 12 platser.

Här kan du välja ett halvdagspass eller flera.

Här har du möjligheten att lära dig eller fördjupa dig i ett historiskt hantverk. Skapa allt från små smycken till rustningsdelar eller jongleringsbollar med mera av små metallringar. Vi kommer att gå igenom verktyg, material, hur man gör egna ringar, olika tekniker och historia, förutom att du får skapa dina egna verk. 
Ingen tidigare erfarenhet krävs för hantverket. Har man en plattång och ringlåstång (öppnas när man trycker ihop den) får du gärna ta med dem. Det kommer att finnas verktyg att låna. 
På ett halvdagspass hinner du göra ett armband eller ett halsband eller något i liknande storlek och svårighetsgrad. Bokar du fler pass hinner du med ett större projekt. Ett exempel på ett större projekt är en armskena eller en huva.  

Ta gärna kontakt med mig om du har en idé på ett specifikt projekt innan du bokar pass så kan jag säga hur mycket tid som behövs eller vad du hinner på ett eller två pass. (En full brynja tar ca 1månad med 8 timmar/dag att färdigställa). Finns intresse kan vi ta de olika teknikerna som krävs på mindre bitar. Det hinner du på två pass. 

Trådkonst och Luffarslöjd. 12 platser.

Här kan du välja ett halvdagspass eller flera.

Kom och bind fantasifulla järntrådskryp eller praktiska föremål som du kan ha användning för. 

Vi kombinerar luffarslöjd med återbruk och använder kulor, bestick, plåtlock mm för att göra fantasifulla insekter, skalbaggar, spindlar och sländor. Du kan också tillverka egna bruksföremål i järntråd. Vi gör saker som krokar, vispar, fåglar, grytunderlägg eller kanske en snygg ljusstake.  

Kerstin Enberg, Lövånger och Viktor Söderlund, Sveg 

Sashiko. 12 platser.
Söndag fm.

Den antika broderitekniken sashiko användes från början för att lappa och laga slitna arbetskläder. Idag ses mönstren med de små vita stygnen på alla slags kläder. En vacker påminnelse om att uppskatta och ta hand om det man har 

Du kan välja att laga något trasigt plagg eller endast göra snygga lappar till ett senare tillfälle. 

Katarina Funning, Sundsvall 

Skinn och läder. 12 platser.

Fredag heldag. Lördag heldag.

Är du sugen på att prova på att hantverka i materialen Skinn och Läder? Kul! Välkommen! 

Under den här endagsaktiviteten får du prova på att jobba med skinn och läder, testa på hur du gör en sadelmakarsömn och vad du kan tillverka tillsammans med dina scouter. Vi visar olika modeller som ni kan ha nytta av i vardagen. Inga förkunskaper krävs. Vid större projekt kan materialkostnad tillkomma. 
Maria Ryrfeldt och Märta Rauseus, Örebro. 

Smide. 16 platser.

Fredag heldag. Lördag heldag. Söndag halvdag för att fixa det sista och plocka ihop.

Du får prova på att smida i järn enligt traditionella metoder med anor sedan vikingatid. Vi bygger upp smedja utomhus och arbetar med handverktyg. Du får prova på att tillverka enklare bruksföremål, smycken och enklare eggverktyg. Du behöver inga förkunskaper i smide. Har du provat smide tidigare så får du möjlighet att utveckla dina kunskaper. För att få en uppfattning om önskemål kommer du att bli kontaktad före kursen. 

Jörgen Löfgren, Uffe Härdner och Mats Kempinsky 

Sy en friluftshatt eller –keps. 16 platser.

Fredag heldag. Lördag heldag. Söndag fm.

Sy dig en valfri huvudbonad, olika kepsar, regn- eller solhatt. Vi använder oss av tyger från Houdini och Tierra och även från nåt utdömt gammalt tält. De bästa delarna av dina slitna äventyrsbrallor kanske kan bli din nya huvudbonad? Har du egna idéer och projekt får du gärna ta med dem. 

Maria Skans Sundbyberg, Cariina Sundström Skene och Sandra Karlsson Lidingö. 

Bokbinderi. 8 platser.

Fredag heldag. Lördag heldag. Söndag fm.

Är du nyfiken på bokbinderi? Under en 1-dagarskurs kommer vi först att gå igenom grunderna i bokbindning, material och verktyg. Därefter kommer vi att binda en anteckningsbok som ska sys med orientalisk bindning och limmas i en mjuk pärm. Detta ska vi hinna med på förmiddagen.  

Efter lunch blir det en ny bok som ska göras enligt den ”Hemliga belgiska bindningen”. 

Peter Bäckström, Malung 

Tovning. 14 platser.

Fredag em. Lördag heldag. Söndag fm.

Här kommer vi att tillsammans utforska ullens möjligheter. Du kommer att få testa att karda ull, att torrtova med filtnål, våttova på olika sätt och även att valka ull som är stickad eller virkad. Du kommer kunna skapa smycken, söljor, dekorationer, små väskor, sulor, sittunderlag mm. Tovad ull blir också fin om den dekoreras med broderier av olika slag. Det kommer det också finnas möjlighet att göra. 
Maria Lust och Petra Sjöö, Reftele 

Fusa glas. 6 platser.

Fredag fm.

Tekniken att smälta ihop glas kallas fusing. Här får du en möjlighet att testa på att fusa små konstverk. Skär en form i glaset eller nyttja spillbitar som redan finns. Kombinera små glasbitar som efter bränning kan användas till olika typer av smycken eller andra dekorationer. 

Petra Sjöö, Reftele

Sy lägerbålsfilt. 12 platser.

Söndag fm. 

Ta med en gammal filt och omvandla den till något som värmer dig under lägerbålet. Eller sätt dig bara ned hos oss och ta äntligen tillfället i akt att sy på dina gamla märken på filten. Här finns nål och tråd, garn och lite blingbling att dekorera med. Köp en billig fleccefilt eller ta med en rejäl yllefilt. Vi klipper och syr något att drapera över axlarna. Med huva eller utan. 

Susann Myrenhammar, Östersund 

Kostnad  

Grundavgift: 800 kr. I grundavgiften ingår tältplats, lättare lunch fredag och lördagoch för- och eftermiddagsfika. Frukost, middag och  söndag lunch tillagar du själv, antingen på medhavda triangakök eller i gårdens pentry. Det finns också möjlighet att tillaga middag på Holen, över den öppna elden. 

Barn under 6 år gratis. 

Barn 6-11 år endast 300 kr i grundavgift.
Barn över 12 år, 800 i grundavgift. De kan gå kurser i målsmans sällskap, då gäller vanligt kursavgift.

Kursavgift per heldag, 300 kr. Kursavgift per halvdag, 150 kr. 

Materialkostnad kan tillkomma om du gör något större projekt. 

Boende 

Du kan bo inomhus, i tält eller ta med egen kupé. Allt annat än inomhusboendet ingår i grundavgiften. Du kan boka ett helt rum på Kungshol eller boka en sängplats. 

Boende inomhus bokas via den här sidan: https://www.nsf.scout.se/anlaggningar/vara-anlaggningar/kungshols-lagergard/

Anmälan 

Anmälan öppnar 21 mars. 
Sista anmälningsdag är 4 maj.  

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

    Scoutlagen

    1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
    2. En scout är ärlig och pålitlig.
    3. En scout är vänlig och hjälpsam.
    4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
    5. En scout möter svårigheter med gott humör.
    6. En scout lär känna och vårdar naturen.
    7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
    LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
    Vill du bli medlem?
    Ja!