Frågor och svar inför extra förbundsmöte

Här samlar vi frågor som uppstått gällande processen kring nya nykterhetsrörelsen, egna utredningen samt därpå följande medlemsmöten. Förbundsstyrelsen ger nedan svar på dessa frågor. Listan fylls på utefter att fler frågor uppkommer.

2024-11-11: listan är påfylld fr.o.m fråga 42

  1. Blir det möjlighet till någon muntlig diskussion innan vi ses i Norrköping?  
     
    Svar: Vi hade gärna sett att vi hade kunnat ha det. De medlemsmöten som är schemalagda nu 23 okt, 5 nov och 11 nov är till för frågor och klargöranden. Vi skulle kunna lägga in fler tillfällen om det finns behov. Vi hade gärna träffats fysiskt nu när vi har allting på bordet men det är inte riktigt möjligt.  
  1. Hur gör man för att komma in i VoteIT?  
     
    Svar:  För att logga in i VoteIT går du in på nsf.voteit.se. Logga in till NSF, har du tidigare varit inne i VoteIT kan du nu välja att logga in med BankID eller lösenord. Har du däremot inte varit inne tidigare trycker du på E-post och skriver in den e-postadress som du angav när du anmälde dig i Scoutnet. Detta kommer att generera ett mail med en kod som du använder för att logga in.   
     
    Här hittar du dag och tid för utbildning i VoteIT 
    Utbildning i VoteIT  
    Här hittar du en videogenomgång av VoteIT.
     
    Har du problem med att logga in? Eller är du bara intresserad av att följa diskussionerna? mejla kansliet på info@nsf.scout.se för access. 
  1. Vad händer med distriktens tillgångar om bara några få kårer väljer att gå med i nya nykterhetsrörelsen?  
     
    Svar: Distrikten följer med in i Nyktra om förbundet väljer att gå den vägen. De kårer som inte vill följa med lämnar både förbundet och distriktet, samma förlopp som om samtliga kårer i ett distrikt väljer att avstå och förbundet väljer att gå med. Det kan uppfattas som orättvist om del av distriktets kårer väljer att inte gå med i nya nykterhetsrörelsen och distriktets tillgångar flyttar med dem som väljer att gå med då det handlar om gemensamma tillgångar. Men då distrikten är en egen organisation, kan inte dessa ta ansvar för de som väljer att lämna, utan bara de som väljer att stanna kvar.    
  1. Vad händer med kåren om man väljer att inte säga ja till den nya organisationen?  

    Svar: För att ha status som scoutkår är man med i Scouterna. Antingen genom samverkansavtal eller som direktansluten scoutkår. Väljer kåren att inte säga ja till den nya organisationen, och NSF upplöses måste kåren omedelbart ansöka om att ansluta sig direkt till Scouterna. Scoutkåren genomför då en ansökningsprocess till Scouterna där deras personal är behjälplig i förfarandet.  
  1. Är det möjligt att göra en stadgeändring för NSF gällande distrikten innan NSF går till beslut i frågan om att ansluta sig till den nya nykterhetsrörelsen?  
     
    Svar: Nej det är inte möjligt. Distrikten är en del av förbundets organisation och har ingen självständig roll (som en scoutkår). Det är åter här viktigt att förstå att förbundet som central organisation inte ansluter sig till nya nykterhetsrörelsen.  
  1. Behåller kåren sina tillgångar, tex scoutstuga och pengar på kontot om man väljer att ansluta sig direkt till Scouterna?  
     
    Svar: Ja, kåren behåller sina tillgångar oavsett om man väljer att ansluta sig till nya organisationen eller ansluta sig till Scouterna. Möjligheten för kåren att flytta över sitt huvudmedlemskap från nya organisationen till scouterna och behålla sina tillgångar, ligger fram till 2031 och det är något som vi tror kommer att permanentas. 
  1. Det finns en del scoutkårer som idag har sin kårverksamhet i IOGT-NTO lokaler med varierande avtal kopplat till samverkan med dagens förbund. Har frågan tagits upp vad som eventuellt kan hända om en kår, som bedriver verksamhet i sådana lokaler, väljer att inte ansluta sig? 

    Svar: Vi har inte berört den frågan inom projektet. Samverkan mellan lokal kår och lokal IOGT-NTO förening förs bäst på lokal nivå.  
  1. Borde inte fastställande av resefördelning finnas med som en punkt på dagordningen för extra FM?  
     
    Svar: Ja det stämmer, vi lägger till det i dagordningen 
  1. Hur kommer de framtida distrikten att utformas? 

    Svar: Det kommer att utredas inom ramen för den nya organisationen. Men det är sagt att distrikten ska vara ändamålsenliga. Det kan innebära att vi har renodlade Scoutdistrikt om det är det mest relevanta.  
  1. Sedan vi minskade vår personalstyrka 2022 har vi ett nytt sätt att arbeta tillsammans med vår personal. Jag har inte sett något hur de andra arbetar med sin personal, Kommer jag som DO att behöva hantera icke Scout-frågor i min roll som DO i nya nykterhetsrörelsen?  
     
    Svar: Det finns ingen klar plan för hur distrikten kommer att utformas och hur de ska arbeta. Nuvarande distriktsorganisationer fortsätter att verka tills nya beslut tas. Fokus ligger på att omforma den nationella nivån, och framtida distriktsindelningar kan vara både geografiska och verksamhetsinriktade, beroende på vad som bäst gynnar den lokala verksamheten. Diskussioner har förts om att ha verksamhetsinriktade distrikt, som Scoutdistrikt, om det skulle vara bättre för verksamheten. Tanken är att arbeta mer tillsammans i en gemensam nykterhetsrörelse, där scouting kan bli en viktig och attraktiv del framåt. 
  1. Kan ni klargöra hur den demokratiska processen fungerar i den framtida organisationen då vi mister våra ombud? 
     
    Svar: I det framlagda förslaget har det skett en kompromiss kring hur ombud ska utses, då de olika förbunden har olika kulturer och sätt att organisera sig. I NSF är kåren den centrala punkten och ansvarig för att utse ombud, medan i andra förbund, som IOGT-NTO, sker detta på distriktsnivå (DÅM). I den nya organisationen kommer man inte längre utse ombud på kårnivå, utan detta sker via regionval baserat på i vilket område du som medlem bor i. Det är en lösning som väckt reaktioner på fler håll, inte bara inom NSF. Förslaget om regionval är en övergångslösning och FS får i uppdrag att titta på andra lösningar framåt. Vi scouter vill bevara vår nuvarande modell med lokala ombud och vi jobbar mot att vi ska hitta en bättre lösning på sikt.  
  1. För oss är frågan om lokala ombud avgörande för om vi ska rösta ja eller nej till liggande förslag. Hur har FS resonerat kring frågan om lokala ombud? 
     
    Svar: Lokala ombud finns kvar i alla scoutkårer för val till Scouternas Demokratijamboree. Den demokratiska processen som vi har idag i NSF är vi väldigt stolta över. Vi gör unga redo för livet och danar goda världsmedborgare. Det nya systemet innebär att ombuden till den nya nykterhetsrörelsens Riksmöte väljs enligt en ny modell och representerar en specifik kår eller verksamhet. Den representerar hela organisationen i alla frågor som tas upp på riksmötet. Val av regionala ombud innebär att vi under en period kan ha många med scoutbakgrund på riksmötet och i styrelse och att vi ett annat år har färre. De frågor som väntas tas upp på det vi kallar för Riksmötet är frågor på högre strategisk nivå som inte nödvändigtvis berör scoutfrågor. För scoutfrågor har vi verktyget scoutkommittén som arbetar med dessa frågor tillsammans med organisationens scoutkårer. NSF:s förbundsstyrelse föredrar, precis som våra scoutkårer idag, en lokal representation och vi ser regionvalsmetoden som en övergångslösning tills vi hittar en bättre modell som passar hela den nya nykterhetsrörelsen.  
     
    En scoutkår har alltid två hela tillhörigheter, Scouterna och den nya nykterhetsrörelsen. I Scouterna väljer varje kår sina ombud till Demokratijamboreen. Så frågan ovan berör enbart kårens tillhörighet till nya nykterhetsrörelsen.  
     
  1. I vår organisation har vi en tradition av att ha med representanter på Förbundsmötet som är äldre och mer vana som leder våra yngre ombud. Vi är där tillsammans för att lära. Den aspekten förlorar man helt med regionval och representation på riksmötet. Är man tex introvert har man ingen möjlighet att bli vald. Hur kommer det att fungera framåt?  
     
    Svar: Det här är ett kompromissförslag som vi hoppas kunna ändra på framöver. Vi ser det som en temporär lösning för att kunna hantera fyra lika organisationskulturer inledningsvis. 

    Vi kommer att vara fullvärdiga medlemmar i nya nykterhetsrörelsen och vi ska komma ihåg att vi också har vårt andra ben, scoutrörelsen, där vi kan tillgodose den demokratiska skolan för våra yngre scouter. Den nya nykterhetsrörelsen kommer att fungera annorlunda från hur vi är vana vid idag och det är även vi som formar den.  
    Denna fråga är lika aktuell för alla förbunden då den föreslagna modellen är ny för alla. Det finns tankar om att de som blir valda för en viss region samlas och stöttar varandra. Liknande upplägg finns idag inom Scouterna för stöttning av främst unga som ombud till Demokratijamboreen. 
     
  1. För oss som bedriver barn och ungdomsverkanshet så är metoden VoteIT för regionval inte speciellt bra. Hur ska vi kunna tillgodose alla barnens möjlighet till inflytande när vi har regionval istället för lokala ombud?  
     
    Svar:  Det finns brister i alla typer av möten – även de fysiska kommer med sina begränsningar genom att vara en fysisk plats en specifik tid. Ett syfte som ett digitalt val uppfyller är att genom ett möte över längre tid möjliggöra för så många som möjligt att delta. Det är fler organisationer som använder digitala val med hjälp av olika plattformar. Viktigt är så klart att varje scout, såväl ung som vuxen, bildar sig sin egen uppfattning och att dessa tillfällen inte används för att rösta på en specifik kandidat eller övertala varandra om vem man vill rösta på. Det finns inget som hindrar en förening att hjälpa till i detta. Många organisationer anordnar så kallade ”röstningsstugor” där man bjuder in medlemmar som vill ha hjälp att rösta.   
  1. Utifrån remissrapporten ser det ut som att det finns ett ogillande i alla förbunden kopplat till frågan om regionval. Hur gick snacket efter remissrundan när man väljer att behålla den modellen? 

    Svar: Uppfattningen hos de andra förbundsstyrelserna var inte likadan som det gavs uttryck för i remissvaren.  
  1. Hur ska vi förhålla oss till möjligheten att skicka ombud till kongresser (Riksmötet) i den nya organisationen, där det är få frågor som direkt rör scouting? Om man tittar på hur IOGT-NTO genomför sina distriktsårsmöten idag så är det vanligtvis inte någon större skara som medverkar fysiskt på plats. Om vi skulle komma dit med alla våra scouter har vi stor chans att också få till väldigt många scouter på riksmötet. Frågan är om vi vill det? 
     
    Svar: Det är svårt att sätta sig in i hur var och en kommer att vilja engagera sig i den nya organisationen. Första åren ser vi som viktiga för hur det kommer att se ut framåt så vi vill uppmuntra många scouter att engagera sig. Scoutverksamheten kommer att kunna driva sina egna frågor genom scoutkommittén, som är stadgemässigt förankrad och därmed permanent i organisationen. Det finns planer på att hålla regelbundna möten, årligen eller vartannat år, för att samla scoutkårer och diskutera scoutrelaterade frågor. Detta forum, som skulle kunna liknas vid dagens förbundsråd, har stor betydelse för planerna framåt för verksamheten, arrangemang och budget. Scoutkommittén lyssnar på kårernas behov och beslut baseras på det. De andra organisationerna har inte någon struktur idag som liknar eller påminner om det vi har i NSF. 
  1. Vad är syftet med att införa en beredningskonferens? 
     
    Svar: Idén med beredningskonferens är hämtad från Equmenia. Vi sa tidigt i processen att vi behöver ha naturliga mötesplatser, likt ett FM för att kunna organisera oss. För att undvika att skapa en organisation i organisationen tillkom beredningskonferensen. Syftet med beredningskonferens är att det ska finnas en möjlighet att samla scouter för att hantera frågor som den nya organisationen behöver scouternas syn och åsikt kring specifikt. Det skulle tex kunna vara när Scouterna ska införa en ny strategi som vi måste ta ställning till, eller om samverkansavtal måste omförhandlas. Nu har vi, inom scoutkommitténs ram också möjlighet att kalla våra scoutkårer till möte när vi finner det lämpligt vilket innebär att vi har två möjligheter till att hantera scoutfrågor.  
  1. Kan kårer som är med i Scouterna-distrikt också vara med i nykterhetsrörelsen?

    Svar: Ja 
  1. Kan ni klargöra vad punkten om den egna utredningen innebär i kallelsen ”Ny gemensam organisationsform och eventuella följdbeslut som hör därtill. Bland annat hanteringen av vår egen utredning om anslutning till Scouterna.”? 

    Svar: Det kommer att strykas. Det var en miss att det hamnade med i kallelsen. Det är inget som kommer att diskuteras. Utredningen är presenterad och det är den leveransen som kommer på det. 
      
  1. Har ni pratat något om vilken typ av verksamhet som ska inrymmas i den nya organisationen? Vad finns det i den nya organisationen som är attraktiv för oss?  

    Svar: Det som finns idag kommer att fortsätta finnas i den nya organisationen. Vi kan hitta synergier och man är öppen för i princip all typ av verksamhet. Vi vill skapa en organisation där det är möjligt. Det kan dyka upp nya saker som vi vill jobba med framöver och då har vi möjlighet att göra det så som stadgarna är skrivna idag.  
     
    Det fins idag exempel på samverkan mellan olika verksamheter i rörelsen lokalt. Barn och ungdomsverksamhet bedrivs i former och med aktiviteter som inte är scouting. Det ger ett bredare utbud och attraherar fler medlemmar t ex familjer. 
  1. Varför är det så oönskat med debatt i den här processen? Varken under remissrundan, under presentationen av den egna utredningen eller under det här medlemsmötet. Det är viktigt i den demokratiska processen. 
     
    Svar: FS håller med om att det är viktigt med debatt. Medlemsmötet, där de flesta av dessa frågor i QnA, har kommit upp är till för att besvara frågor och för att klargöra förslaget. Som många har uttryckt är det ett mastigt förslag och många har kanske inte hunnit läsa igenom det, eller läst ändringarna som kommit efter remissrundan. Debatten kommer att ske på VoteIT, där alla har möjlighet att logga in, följa och göra debattinlägg och yrkanden. Där kommer vi i FS att följa och svara så gott vi kan med ambitionen om att ni ska få svar inom 24h.  
     
  1. Hur ska förhandlingsdelegationen hinna jämka under lunchpausen?  
     
    Svar: När VoteIT stänger för förslag ser förhandlingsdelegationen över allt som inkommit och jämkar det som går att jämka. Vår förhoppning är att så mycket som möjligt kommer in under den tiden för att vi alla ska ha bra förutsättningar kunna hantera allt på ett bra sätt. Vi ska komma ihåg att vi är fyra olika organisationer som ska ta likalydande beslut vilket innebär att så mycket som möjligt ska vara klart till lunchpausen den 23 november. Där sätts de sista detaljerna innan omröstning.  
  1. Hur påverkas anläggningarna av förändringsförslaget, och hur säkras deras framtida verksamhet? 

    Svar: Förslaget innehåller inget konkret om anläggningarna förutom att det föreslås att huvudmannaskapet följer med in i den nya organisationen.  Just nu fortsätter verksamheten som vanligt men på sikt så kommer det att krävas förändring oavsett om förbundet säger ja eller nej till den nya organisationen med tanke på förbundets ekonomi. Så länge NSF finns kvar kvarstår stadgarna. Även vid ett andra Ja kommer processen att ta något år.  
     
    Vi ser dock att våra anläggningsstiftelser har större chans till överlevnad och mer tid för att på sikt bli mer självbärande i den nya organisationen än vad de har genom att vara kvar i NSF.  
  1. Vilket förhandlingsmandat kommer vi att ha efter att förslaget har röstats igenom? Vilka kommer att vara parter i dessa förhandlingar och hur ska de diskussionerna föras? 

    Svar: Det kommer inte att vara någon förhandling. Det finns inga parter. Det är en demokratisk process, precis som det är nu. Väljer vi att gå med i den nya organisationen är vi där på samma villkor som alla andra medlemmar.  
  1. Hur ska man hantera oenigheter när vi väl har gått samman med den nya organisationen? 

    Svar: På samma vis som inom NSF idag ifall oenigheter uppstår – genom diskussioner eller genom att luta oss tillbaka på stadgarna. Inga andra möjligheter inskrivna i stadgarna som det ser ut nu. 
  1. Vi är idag en federation och inte en medlemsorganisation vilket också innebär att vi har antal ombud baserat på kårens medlemsantal. Med den här nya modellen kommer vi att ha mindre inflytande över frågor såsom våra anläggningar. Hur blir det i den nya organisationen? 
     
    Svar: Förbundsstyrelsen ser lösningen med regionval som ett första steg i att samordna fyra olika organisationer och fyra olika kulturer. FS förespråkar lokal representation men vi kan ändå inte garantera att tex anläggningarna är ”säkra” under nytt huvudmannaskap. Det är upp till medlemmarna att bestämma vad som ska hända. Något vi har noterat är dock att våra anläggningar har ett stort värde för verksamhet vilket, i en ny organisation, skulle kunna innebära att fler får upp ögonen för dem och förlägger tex läger och andra arrangemang där.  
  1. Varför vill ni tidigarelägga ordinarie förbundsmöte?  
     
    Svar: Att tidigarelägga FM för vårt andra beslut har att göra med att vi vill gå in i den nya organisationen tillsammans med de andra tre förbunden. Vi ser inte någon vinst ur ett verksamhetsperspektiv att vänta 11 månader att fullfölja beslutet. Att inte tidigarelägga vårt förbundsmöte skulle dessutom innebära att övriga förbund skulle behöva invänta NSF vilket därmed skulle innebära ett lidande för deras verksamhet på lokalnivå. 

    Kommer det in förslag från våra medlemmar i VoteIT inför det extra förbundsmötet så tas det med när det är dags för jämkning. Debattera gärna där.  Förslaget som är framlagt är så pass bra som vi har kunnat göra det för Nykter Scouting i Sverige. Genom ert engagemang i VoteIT kan vi vässa förslaget ytterligare  
  1. Att ändra tid för ordinarie FM är inte uppe för beslut då det inte står med i kallelsen för vårt extra förbundsmöte, hur tänker FS där?  

    Svar: I våra stadgar står det att ordinarie förbundsmöte hålls vartannat år på tid och plats som beslutas av närmast föregående förbundsmöte. Det framgår inte om det är ordinarie eller extra FM vilket styrelsen tolkar som att det är möjligt att kalla till ordinarie FM i maj 2025. I kallelsen står det ”Ny gemensam organisationsform och eventuella följdbeslut som hör därtill.” FS ser att en kallelse till ordinarie förbundsmöte i maj är ett följdbeslut om vi röstar ja till den nya organisationen. Röstar vi nej kvarstår ordinarie förbundsmöte i oktober enligt tidigare.  
  1. Inom IOGT-NTO finns synen om att alla anläggningar ska vara självbärande eller gå med vinst. Hur blir det med våra anläggningar när vi går in i deras organisationsnummer? 
     
    Svar: Det stämmer att IOGT-NTO har en sådan syn på anläggningarna, men i den nya organisationen har man ännu inte ställt några sådana krav. Det innebär att inget krav på självbärande anläggningar gäller i dagsläget, men detta kan förändras i framtiden beroende på vad som beslutas. NSF har under många år på våra förbundsmötet uttalat en förväntan om att våra anläggningar skall vara självbärande.  
    Vi skapar en ny organisation inom IOGT-NTO:s nuvarande organisationsnummer med anledning av att tillståndet för miljonlotteriet finns där.  
  1. Förbundsordföranden visade en idéskiss på hur scouting skulle kunna se ut och fungera i den nya organisationen. Varför är den inte med i förslaget eller i den egna utredningen om anslutning till Scouterna?  
     
    Svar: Idéskissen som visades under mötet var ett enklare, mer pedagogiskt sätt att visa på hur scouting kan fungera i den nya nykterhetsrörelsen. Det som visades finns i förslaget idag.  
  1. Vart kommer scoutkåren att söka statsbidrag? 
     
    Svar: Den frågan är inte utredd ännu. Inriktning är att alla scoutkårer som är med i den nya organisationen gör på samma sätt. Vilket som är bäst för våra verksamheter får styra den frågan 
  1. Ni säger att det är relativt likt hur KM jobbar idag. Hur gör de?  
     
    Svar:  Den likhet vi ser är att scoutkårer anslutna till K/M är direkt anslutna till Scouterna och samtidigt medlemmar i K/M.  
     
    Vad som händer är att det “mellanlager” som NSF utgör idag mellan scoutkårerna och Scouterna respektive IOGT-NTO rörelsen förvinner. Det förändrar dynamiken och kårerna roll i viss mån. För nya nykterhetsrörelsen är detta precis vad som är avsikten. All verksamhet skall kunna (om man vill) arbeta mer tillsamman på sikt. Scoutkåren blir en mer integrerad del av nykterhetsrörelsen på vissa områden (“direktansluten”) och därför behöver samma typ av relation finnas mellan scoutkåren och Scouterna. 
  1. Vår kår såg den egna utredningen om anslutning till scouterna som ett alternativ mot nya nykterhetsrörelsen. Vi önskar ett mer utvecklat svar gällande intresseorganisation än att det är svårt med styrning och organisation.  
     
    Svar: Förbundsstyrelsen ser inte att det finns ett annat alternativ för vårt förbund än att gå med i den nya nykterhetsrörelsen för att bibehålla och utveckla nykter scouting. Idag finns tematiska grupperingar inom Scoutrörelsen såsom skeppslaget (sjöscoutkårer) och Regnbågsscouterna (enskilda medlemmar). Vill vi finnas på det sättet så är det möjligt. De strukturer som finns idag är skäligen enkla. Ingen ekonomi, enbart ideella krafter.  
  1. När förhandlar vi om samverkansavtal?  
     
    Svar: Dialog har förts med Scouterna under hela processen där NSF:s FO och VFO har fört samtalen. Vi kan bolla tankar och idéer men vi kan inte förhandla på hypoteser utan behöver avvakta mer hur vi vill ha det innan vi kan förhandla. En förhandling kan tidigast påbörjas efter beslut 23 november.   
  1. Jag undrar över ändringen i stadgarna för ”Tidsbestämda paragrafer”, att det som gäller unga kommer kvarstå efter 2041 om inte 2/3 beslutar annorlunda (vilket blir väl samma som alla andra stadgeändringar). Om då 75 % av de unga kan rösta avslag och då blocka beslut kommer denna skrivning vara svår att ta bort ifall den tyvärr skulle missbrukas. 
     
    Svar:  Ja, det är korrekt.  
  1. Vad händer om NSF väljer att bordlägga frågan?  
     
    Svar: I dokumentet ”Vad händer vid ett nej” framgår det att de andra organisationerna kommer att fortsätta. Att bordlägga är att likställa med ett nej.  
  1. Kan vi besluta om att återremittera förslaget?  
    Svar: Ja det kan vi göra 
  1. Varför fanns inte idéskissen med i presentationen av den egna utredningen?  
     
    Svar: Förslaget kring den nya nykterhetsrörelsen har fått sin tid utan inblandning av den egna utredningen. Den egna utredningen förtjänade att få sin tid utan inblandning av förslaget. Medlemsmötena mixar både förslaget och den egna utredningen och därför presenterades idéskissen på medlemsmötena. Vi i FS tycker att idéskissen är intressant och en möjlighet för hur det skulle kunna se ut i framtiden.  
  1. Kommer idéskissen att publiceras någonstans?  
     
    Svar. Vi kommer att titta på möjligheterna att publicera den. Skissen visas inledningsvis på medlemsmötena. 
  1. Vi känner en oro för att gå med i den nya nykterhetsrörelsen när alla frågetecken inte är utredda, det är som att köpa grisen i säcken. Hur tänker ni i FS i den frågan? 
     
    Svar: Avsikten med den nya organisationen är att tillsammans skapa innehållet. Detta är en process som börjar efter beslutet och som vi bygger tillsammans. Vi har säkrat att nykter scouting kommer att vara en bärande del av det som vi skapar.  
  1. Finns det fortfarande möjlighet att påverka förslaget?  
     
    Svar: Ja, kontrollera era tillgångar till VoteIT, gå in där, diskutera. När det är dags för yrkanden (förslag) så lägger ni förslag där. Sedan är det förhandlingsdelegationen som jämkar och levererar det slutliga underlaget för beslut.  

    Frågor från medlemsmötet den 7 november
  2. Kommer distrikten att flyttas in i nya organisationen utan att ta egna beslut? 

    Svar: Det finns i att-satsen att uppdra att föra över alla distrikt. Distrikt är en del av förbundets organisation. 
  3. Står det inte i distriktets stadgar att de är del av NSF? Behöver de en stadgeändring? 

    Svar: Nej det finns inte reglerat idag. 
  4. Varför är det så bråttom? Varför kan de inte vänta på oss till nov? 

    Svar: Vi vill gå i takt med de övriga förbunden när vi har tagit det första beslutet. Det andra beslutet är enbart konfirmerande och därför finns inte anledning att dra ut på det i 11 månader till. Med det här tidsplanen får våra medlemmar rösträtt på regionmötena och där med första Riksmötet.  
      
  5. Kan en kår vara direktansluten till Scouterna och Nyktra +? 

    Svar: Ja, men det kommer inte vara någon mening då tanken är att stadsbidraget kommer rapporteras via Scouterna.  
  6. Hur kommer kommittéernas budgetar se ut i övergången? Tex UScK?  

    Svar: Så som det är tänkt är att det fortsätter med ”business as usual”; NSF:s nuvarande FS tar rollen som scoutkommitté och har samma ekonomiska ramar som tidigare tills Riksmötet beslutar något annat, med start tidigast 2026. 
  7. Finns det en försäkran från MUCF att de kommer godkänna Nyktra+ som en medlemsorganisation som får bidrag? 

    Svar: Det har förts diskussioner med MUCF men de pratar inte i så vida termer, vi behöver vara mer konkreta innan de kan ge besked. 
  8. Har det diskuterats hur Nyktra+ ska fördela pengarna som man ev får från MUCF? Vilka beslutsgrunder, per aktivitet (pinne) eller per medlem?  

    Svar: Från MUCF får vi statsbidrag baserat på antalet medlemmar. Den inledande tanken är att fördela statsbidraget i Nyktra + så som det kommer in, det vill säga per medlem. 
  9. Om vi går in i Scouterna så har vi våra medlemmar i Scouterna, men om vi går med i Nyktra blir de medlemmar i Nyktra också, hur blir det med medlemsavgiften då? 

    Svar: Medlemmen betalar medlemsavgift till båda. Så de är fullvärdiga medlemmar i två organisationer, i förslaget är det den vanliga avgiften till Scouterna och det är föreslaget 0 kr som medlemsavgift i Nyktra. Tanken är att det blir en gemensam kostnad som debiteras kårerna. 
  10. Är medlemskapet för alla våra barn in i Nyktra tvingande? 

    Svar: Det beror på hur den nuvarande NSF-kåren väljer att ansluta sig, ansluter sig kåren till Nyktra så blir alla medlemmar i kåren också medlemmar i Nyktra. 
  11. Vårt medlemsregister ligger i Scoutnet. Men hur blir det om vi går in i Nyktra? Behöver vi då registrera varje medlem två gånger? 

    Svar: I Scoutnet finns möjlighet att synka mellan olika medlemssystem och då behöver man bara registrera medlemmen en gång. 
  12. Behöver vi be om GDPR-godkännande för två register? 

    Svar: Ja, tex genom en ruta/textrad som klickas i som godkännande vid anmälan/registrering. Kan läggas in text i sidan där man gör medlemsansökan. 
  13. Jag kollar på förslaget till medlemsavgift och där finns en att-sats gällande Scouternas avgifter att från 2026 så hanteras scouterna på samma sätt som övriga medlemmar, dvs Nyktra betalar deras avgift till Scouterna. Ska man tolka det som att Nyktra står för avgiften till Scouterna eller fakturerar Nyktra den till kårerna? Som det är just nu så är det rätt otydligt vad som faktiskt syftas på med den här att-satsen. 

    Svar: Inställningen är att förbundet centralt står för medlemsavgiften till Scouterna, men detta kommer behöva redas ut i processen att ta fram ett samverkansavtal.  
  14.  Hur ska vi hinna med att hålla ordinarie FM under en dag i maj? 

    Svar: Det vi ska besluta om är formaliafrågor och frågan om upplösning. Vi ser att detta kommer hinnas med. 
  15. Har ni gjort riskanalyser och identifierat de största riskerna med det här och hur det kan hanteras och så vidare. Och är det i så fall något som ni kan dela där? 

    Svar: Projektet har kontinuerligt gjort riskanalyser av dom ändringar som genomförs. Däremot är fokus att inga större förändringar görs i verksamheten under den första tiden av den nya organisationen. En bedömning hur detta påverkar oss görs bäst på kårnivå och ligger till grund för varje kårs ställningstagande för eller emot förslaget.  
  16. Formellt tillträder i förbundsstyrelsen efter det andra beslutet om att ändra förbundets stadgar uppdrag och namn. Förbundsstyrelsen blir en övergångsstyrelse till det första ordinarie riksmötet hösten 2025 i de stadgarna väljs endast ordförande och ledamöter. Betyder det att övergångsstyrelsen tillträder efter IOGT-NTO:s ordinarie kongress eller efter det föreslagna förbundsmötet i maj? 

    Svar: IOGT-NTO kommer inte ha någon ordinarie kongress, utan det är en extra kongress till. Min uppfattning är att det är efter deras andra extrakongress som den förbundsstyrelsen tillträder för det är de som ändrar sina stadgar. Då blir det nya Nyktra. Det är den styrelsen som ska utses. Så det är helt oberoende av vad UNF och NSF och Junis gör, men det är ändå så att de som är nominerade är presenterade redan och kommer väl att väljas, men inte tillträda då. 
  17. I föredragningslistan ska vi först ta ställning till att uttala stöd till den nya organisationen för att sedan förhandla om innehållet, stämmer detta? 

    Svar: Först ska vi ta ställning till idén som helhet och att vi tycker att det är en bra idé, att dels slå samman oss och dels göra det på det organisatoriska sätt som föreslås. När vi sedan gjort det förhandlar vi om ett fåtal olika detaljfrågor i förslaget för att landa i ett likalydande yrkande från förhandlingsdelegationen på alla fyra möten. Därefter tar vi vårt slutgiltiga beslut.  
  18. Finns det planer på att synka tidsmässigt med de tre andra organisationernas ordinarie kongresser så att man gör det som nu i Norrköping liksom? Eller har det inte varit på bordet? 

    Svar: Nej det har inte setts som relevant då det beslutet inte behöver genomföras på samma sätt och vara synkat på fyra möten.  
  19. Hur tänker förbundsstyrelsen hantera ett eventuellt nej från scoutkårerna? 

    Svar: Vi får se vad anledningen är till att man säger nej. Hur ställer sig de andra förbunden till det? Det finns ett dokument som heter ’vad händer vid ett nej’ och beroende på varför NSF:s medlemmar väljer att säga nej, så kan det ju finnas olika tillvägagångssätt framåt.  
  20. Jag skulle vilja ha ett klargörande vad som gäller för distrikten om tex inga kårer i distriktet går med i nya nykterhetsrörelsen. Kan distriktet också välja att inte gå med?  

    Svar: Nej. Distrikten är en del av förbundet.  
  21. Vilken roll spelar samarbetet mellan scoutkårerna och Scouterna för att stärka både scouting och nykterhetsrörelsen i framtiden? 

    Svar: Ett tätare samarbete med Scouterna och dess scoutkårer på lokalt plan, tror vi, stärker vår scoutverksamhet. Genom att jobba närmare andra scoutkårer kan även nykterhetsrörelsen blir starkare på sikt.  
  22. Finns det någon konsekvensanalys om ifall NSF röstar nej till förslaget? 

    Svar:  Ja styrelsen jobbar med konsekvensanalys kontinuerligt. 
  23. Hur bedömer ni att övriga organisationer inom nykterhetsrörelsen att scoutkårer eventuellt väljer att söka statsbidrag genom Scouterna istället för via Nyktra Plus? 

    Svar: Nyktra Plus är tänkt som en valfri möjlighet för kårer och föreningar att söka statsbidrag inom nykterhetsrörelsen för de verksamheter som bedriver barn- och ungdomsarbete. Detta upplägg gör vi som scoutkårer själva kan välja från vilken organisation vi vill söka våra medel – Scouterna eller Nyktra Plus. 
  24. Varför lyftes idéskissen med referensgruppen inom ramen för den egna utredningen?  

    Svar: Projektledningen för den egna utredningen ville lyssna in referensgruppens tankar kring skissen. 
  25. VI är flera som tycker att idéskissen visar på att det var det vi ville skulle utredas under den egna utredningen, är det möjligt att addera den till den egna utredningen?  

    Svar: Idéskissen är ett underlag till kårernas egna beslut angående den nya nykterhetsrörelsen och Scouterna.  Den är inte direkt kopplad till den egna utredningen eller projektet.
     
  26. På sidan 10-11 i handlingarna kan vi läsa följande; 

    ”Lokalföreningar och scoutkårer
     Alla föreningar och scoutkårer som finns i dagens fyra förbund blir en del av Nyktra. Formellt innebär detta för UNF, Junis och IOGT-NTO att respektive kongress fattar beslut om detta och ansluter alla föreningar i ett gemensamt sjok. NSF är annorlunda uppbyggt. I NSF krävs att varje enskild scoutkår fattar beslut om att ansluta sig till Nyktra. Därför tillkommer en del övergångsbestämmelser för scoutkårer där de får en särställning i stadgarna. Senast 2031 ska scoutkårer och lokalföreningar dock stadgemässigt behandlas lika – däremot kan det även efter 2031 finnas kårer som enbart ägnar sig åt scoutverksamhet. Nyktra möjliggör en bredare verksamhet i våra föreningar än idag. Det kommer dock även fortsatt finnas föreningar som enbart bedriver verksamhet för en snävare målgrupp, exempelvis ungdomar, om föreningen så vill.”

    Innebär det att våra scoutkårer blir som vilken annan förening som helst i IOGT-NTO rörelsen idag? 


    Svar: Svaret är nej och nedan kan du läsa orsakerna;

    I direktiven till fas 3 finns: 
    “En ny organisationsform ska göra det möjligt för rörelsens olika verksamhet att ingå i relevanta samverkans- och paraplyorganisationer (t.ex. scouternas möjlighet att fortsätta bedriva scouting och verka inom Scouterna och ungas möjligheter att verka inom ramen för LSU)”

    och

    “Skapa förutsättningar för kretsar, distrikt och föreningar inom ramen för allmänförbundet och verksamhetsförbundet.”

    och 

    “Ta fram övergångsbestämmelser för scoutkårer för åren 2025–2030 vilka från
    och med 2031 leder till att kårerna kan hanteras som lokalföreningar i allmänförbundet”

    Detta innebär att en lokalförening måste kunna vara medlem i Scouterna enligt direktiven – om det är en förening som består av scouter – helt eller delvis. Alltså kommer utredningen om hur lokalföreningsstadgar ska skrivas fram redan innehålla kravet på detta. Om detta innebär att scoutkårer blir ett eget kapitel eller att det finns paragrafer som gäller enbart de som också har scouter som medlemmar eller om en lokalförening kan ha delföreningar eller nån annan lösning – det får visa sig i fas 3. Stringensen i förslaget är att allt i denna fas hanteras just i denna fas och inte nu för att vi inte hunnit titta på alla aspekter och bör inte redan nu låsa oss vid lösningar som vi inte analyserat tillräckligt.

Frågor från presentationen av den egna utredningen: 

  1. Får vi som samverkansorganisation ta del av samma serviceutbud som direktanslutna scoutkårer?

    Svar: Frågan har berörts under samtalen med Scouternas förbundsordförande och är en fråga som behöver diskuteras vidare.  Samverkansavtalen ser olika ut för de olika samverkande organisationerna och bygger bl a på var statliga medel tas ut, vad den samverkande organisationen bidrar med själv till sina scoutkårer. 
  1. Vad innebär det att vara en samverkansorganisation med Scouterna för våra scoutkårer?  
     
    Svar: Det innebär att scoutkårer som är en del av samarbetet med Scouterna får ta del av den service som Scouterna erbjuder, men detaljer om vad det exakt innebär för varje kår framgår inte tydligt då det är för tidigt för att prata detaljer. Scouterna erbjuder viss service till kårerna, men exakt vad detta omfattar behöver förhandlas.   
  1. Hur har man arbetat med uppdraget att bibehålla NSF som ett förbund med eget organisationsnummer och ekonomi?  
     
    Svar: Förbundsstyrelsen ser tyvärr inte någon möjlighet för NSF att fortsätta finnas i sin nuvarande form med anledning av minskade medlemssiffror och uteblivet ekonomiskt stöd från IOGT-NTO.  Förbundsstyrelsen utvecklar det resonemanget under höstens medlemsmöten, delta gärna på något av dem.  
  1. Skulle vi kunna finnas som ett eget distrikt inom Scouterna?   
     
    Svar: Scouterna är inte positiva till att NSF skulle vara ett icke-geografiska distrikt inom Scouterna och ser svårigheter i hur det skulle kunna fungera. Detta har diskuterats både inom referensgruppen och med Scouternas FO, men det finns inget skarpt svar ännu. Scouterna ser vissa svårigheter med bibehållandet av ett eget organisationsnummer och en egen styrning för NSF. Frågan har inte diskuterats färdigt och FS hänvisar till kommande medlemsmöten för vidare diskussioner.  
  1. Kan du utveckla vad ni menar med svårigheter i styrning och organisation? Är det oövervinnerligt eller bara lite besvärligt?   

    Svar: Förbundsstyrelsen har uppfattat Scouternas Förbundsordföranden som att det inte är önskvärt att ha den typen av organisering.   
  1. Är dessa svårigheter oöverkomliga eller går det att resonera tillsammans?  
     
    Svar: FS svarar att det väl inte är helt oövervinnerligt och att det nog finns utrymme för att diskutera mera även om det kan vara svårt.   
  1. I kallelsen till FM står det att utredningen ska behandlas på förbundsmötet. Ska den behandlas eller inte?  
     
    Svar: Medskicken från FM till FS i den egna utredningen hanteras under hösten, dels genom presentationen av utredningen, en skriftlig rapport och medlemsmöten. FS vilja är att alla scoutkårer ska ha den information som de behöver för att kunna fatta beslut under extra FM för vad de tror är det bästa för vår nyktra scouting. Den har ingen egen punkt på dagordningen på mötet utan har presenterats. Det var ett misstag att den kom med i kallelsen. Vi hoppas att det inte har orsakat besvär för er kår.  
  1. I kallelsen till extra FM står följande ” Ny gemensam organisationsform och eventuella följdbeslut som hör därtill. Bland annat hantering av vår egen utredning om anslutning till Scouterna.”. När kommer den att publiceras, den måste väl finnas med i dagordningen?   
     
    Svar: Se svar på ovanstående fråga.  FS uppmuntrar till deltagande på kommande medlemsmöten för ytterligare klargörande i frågan.   
  1. Det är väldigt bra frågor som styrelsen har spaltat upp i arbetet med den egna utredningen men svaren på frågorna besvarar inte alla frågor. Hur ska vi tex behålla vår kultur om vi går in i Scouterna?   
      
    Svar: Det är upp till våra medlemmar att driva och behålla kulturen oavsett form framöver. Det är vi i nuvarande NSF som måste bära kulturen framåt.  En tematisk organisering inom Scouterna kan ge nyktra scouter en grund för att föra vidare NSF:s anda och kultur om det finns kraft att driva en sådan tematisk organisering.  
  1. Hur kan vi fortsätta driva våra utbildningar och tematiska arbete oavsett form eller samverkansorganisation?  
     
    Svar: FS belyser att oavsett vilken samarbetsform NSF landar i, så är det upp till medlemmarna själva att fortsätta driva utbildningar och vår nyktra profil. Vår nyktra profil kan fortgå, men ansvaret ligger hos dem som brinner för frågan.  



Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

    Scoutlagen

    1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
    2. En scout är ärlig och pålitlig.
    3. En scout är vänlig och hjälpsam.
    4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
    5. En scout möter svårigheter med gott humör.
    6. En scout lär känna och vårdar naturen.
    7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
    LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
    Vill du bli medlem?
    Ja!